Tips: als je ze ziet vliegen!

Zo fotografeer je vliegtuigen in de lucht!

Redactie digifoto Starter 9908
Vliegtuigspotters zijn fanatiek in hun hobby en vliegtuigfotografie is een groeiende stroming binnen de fotografie. Wij geven je tips om deze elegante en bijzondere machines op de foto te zetten.

Vliegtuigfotografie kun je als een mix zien tussen wilde dieren fotografie en landschapsfotografie. Het vliegtuig is je trofee en de lucht het landschap. Het is uitdagend en je hebt er geen enorme hoeveelheid apparatuur voor nodig. We geven je een aantal tips om vliegtuigen goed vast te leggen.

1)  Je eigen houding

Bij vliegtuigfotografie wordt niet vaak gebruik gemaakt van een statief. Je moet mee kunnen bewegen met het vliegende object immers. Maar je hebt wel iets stabiels nodig zodat je foto's scherp zijn. Het is daarom belangrijk dat je je camera goed vast houdt. Met de linkerhand ondersteun je je lens en met de rechterhand houdt je de body stevig vast, de rechterwijsvinger op de afdrukknop, klaar voor het fotograferen. Plaats je benen iets uit elkaar en zet je ellebogen in je zij. Oefen het fotograferen in deze houding.

2) “Pannen”

Pannen, oftewel meebewegen met je onderwerp in beweging is essentieel bij vliegtuigfotografie. Dit zorgt voor haarscherpe foto's. Focus op je onderwerp en houdt het in beeld terwijl het voorbij of over je heen vliegt. Beweeg hierbij je hele lichaam, niet alleen je hoofd. Je kunt dit thuis oefenen met voorbij rijdende auto's. Experimenteer met diverse sluitersnelheden en vergelijk bij de diverse foto's hoe scherp je onderwerp is ten opzichte van de achtergrond.

3) Licht is belangrijk

Je kunt bij vliegtuigfotografie moeilijk aan de piloot vragen of hij alleen tijdens de mooie gouden uurtjes wil vliegen en regisseren vanaf welke kant hij aan komt vliegen. Je moet het doen met wat je aangeboden krijgt. En daar kun je heel creatief mee omgaan. Je zult een betere fotograaf worden als je ook met minder goede lichtomstandigheden mooie foto's kunt schieten. Experimenteer hier gewoon lekker mee.

4) Laat beweging zien

We bevriezen het beeld, zodat het vliegtuig scherp is, maar we willen toch graag beweging suggereren in de foto's. Hoe doen we dat?
Als een vliegtuig stil staat aan de grond, neem dan een lagere positie in voor de foto. Dit laat meer van de onderkant van het vliegtuig zien, maar ook meer van de lucht, waardoor het zal lijken alsof het vliegtuig op het punt staat op te stijgen. Als de propellers draaien, zet dan je sluitertijd op 1/125e sec. of minder zodat je de beweging ziet doordat ze wazig worden.

5) Zonder wolken is het saai

Zo'n strak blauwe lucht is dan misschien wel mooi, een foto met wolken achter het vliegtuig maakt het beeld een stuk spannender. Ook dat hebben we natuurlijk niet helemaal voor het zeggen, maar positioneer jezelf zo, dat wanneer je een half bewolkte lucht hebt, je de vliegtuigen het mooist in beeld hebt met wolken er achter.

6) Welke lens?

Dit is de kortste tip: als je net begint heb je voldoende aan één goede telelens, 80-400 mm (Nikon) of 100-400 mm (Canon) voldoet prima voor vliegtuigfotografie. Als je echt verslaafd bent, kun je altijd nog een groothoeklens aanschaffen. Je hebt geen 'snelle lens' nodig, want je fotografeert het meest met een diafragma tussen f/11 en f/32, maar je wilt wel een snelle autofocus hebben.

7) Bezoek luchtvaartshows

Tijdens luchtvaartshows zie je de meest uiteenlopende types vliegtuigen, nieuwe en antieke, militaire en civiele. De beste plek dus om vliegtuigen te fotograferen. Kijk op site van b.v. vliegtuigspotters voor de datums. In Nederland zullen er niet enorm veel shows zijn, maar misschien kun je je vakantie plannen rond een buitenlandse show?

8) Laat jezelf zien

Het is maar een klein wereldje, die van de piloten en de spotters. Als je een paar keer hebt gefotografeerd op een show en je geeft een fotoafdruk van een toestel aan de piloot, gaan ze je vast de volgende keer herkennen. Ga naar vliegclubs, luchtvaartmusea en ga daar netwerken. Misschien krijg je dan uitnodigingen voor shows of mag je zelfs eens meevliegen! Mensen die gepassioneerd zijn van hun hobby, willen dat meestal graag delen. Zeker als daar een prachtige foto van hun toestel tegenover staat.

Natuurlijk kun je ook prachtige foto's maken op b.v. Schiphol. En misschien maak je dan wel net zo'n mooie detailfoto als Rinus Lasschuyt. Een creatieve manier van vliegtuigfoto's maken kun je hier bekijken. Ben je geïnspireerd door dit artikel, plaats dan je foto in onze lezersgallery!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie