Macro-tips

4 tips voor het fotograferen van insecten

Renzo Gerritsen 885
Soms liggen de meest interessante dingen om te fotograferen precies onder je neus, ook al moet je er misschien beter je best voor doen om ze te zien.

Insecten, insecten en andere griezelige kruipertjes zijn misschien geen overtuigende onderwerpen, maar als je tijd neemt om de kleine wezens die de wereld om ons heen bewonen te bekijken kom je misschien niet alleen nieuwe en opwindende fotografische kansen tegen, maar ook een vernieuwd een gevoel van verwondering voor de schoonheid van deze diertjes. Als je nog nooit eerder met dit soort fotografie hebt gewerkt, kun je meteen aan de slag zonder speciale apparatuur.

#1 Houd je ogen open

Dit klinkt voor de hand liggend, maar de eerste stap bij het leren fotograferen van insecten is leren hoe je ze in de eerste plaats kunt zien. Je moet vaak een beetje beter kijken om ze te zien, maar je kunt geweldige foto's van insecten maken op bomen, struiken, rotsen, banken of gebouwen. Eigenlijk kan het overal, zolang je gewoon je ogen openhoudt. De volgende keer dat je naar buiten gaat, of het nu in een park is of gewoon in je eigen achtertuin, breng dan een beetje tijd door met het onderzoeken van de wereld om je heen. 

Sprinkhaan

#2 Wees geduldig

Hoewel insecten je unieke fotografische kansen bieden, zijn ze niet zo goed in het volgen van aanwijzingen. De meeste insecten luisteren eenvoudigweg niet naar redelijk redelijke verzoeken, zoals 'stilhouden' of 'de andere kant op draaien'. Om hun gebrek aan samenwerking te compenseren moet je vaak gewoon wachten tot er een goede gelegenheid tot foto's wordt geboden. Dit kan betekenen dat je een krekel een struik ziet onderzoeken, een kever in de gaten houdt terwijl hij een pad over je gazon kiest of wacht tot het diner in een spinnenweb vliegt. Het minste geluid kan onze kleine kleine vrienden storen, dus zorg ervoor dat je rsutig rond loopt en ze niet stoort. Als je camera een lange zoomlens heeft, kun je deze gebruiken om dichtbij te komen

Soms moet je een insect lange tijd in de gaten houden en zelfs na al je wachten besluiten ze misschien om weg te vliegen. Dit kan frustrerend zijn. Er is niets gegarandeerd als je op het punt staat foto's van insecten te maken, maar als je een balans kunt vinden tussen schieten en wachten, ben je misschien aangenaam verrast door de resultaten die je krijgt.

# 3 Leg de ogen vast, niet alleen het insect

Deze tip lijkt misschien een beetje vreemd en het is niet altijd gemakkelijk om te doen, maar als je de ogen van een insect kunt vangen op je foto, geeft het een geheel nieuwe dimensie aan je foto's. Bij een portret van een mens is het van essentieel belang om de ogen scherp te hebben. Dat geldt ook voor dieren en dus ook voor insecten. Je hebt geen idee of deze insecten uberhaupt iets denken wanneer je foto's neemt, maar het zien van hun ogen en gezichten geeft een aanzienlijke hoeveelheid diepte aan wat anders gewoon een foto zou zijn. Het kost tijd en geduld, maar als je de ogen van je insecten probeert te vangen, kun je je kijkers op nieuwe en meeslepende manieren naar je foto's trekken.

# 4 Verander je perspectief

Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het fotograferen van insecten, is er boven te gaan staan en je camera naar beneden te richten. Misschien krijg je wat foto's van spinnen, kevers of gigantische mieren, maar ze zullen waarschijnlijk niet zo interessant, meeslepend of boeiend zijn als ze zouden kunnen zijn als je het vanuit een andere invalshoek probeert.

Natuurlijk is een van de beste manieren om foto's van insecten te krijgen om te investeren in een macrolens. Hoewel ze vrij prijzig kunnen zijn, zijn de resultaten die ze geven absoluut verbazingwekkend. Veel camera's hebben echter ook een macro-stand, waarmee je ook al erg mooie resultaten kunt behalen.

Succes!

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo