Het ziet er niet uit maar werkt prima

Creatief met Pringles voor mooi zacht licht

Amy Schutte 557
Chips! Nee, niet de technologische variant. We hebben het over het aardappel snackje, specifieker over Pringles. Wat hebben die chips en macrofotografie met elkaar te maken? Alles! Je kunt van een lege pringles koker zelf bijvoorbeeld een macrolens fabriceren, door je kitlens achterstevoren aan het einde van de koker te monteren.

Een macro diffuser

Door de zilverkleurige binnenkant en de kokervorm kunnen we prima met deze verpakking uit de voeten. De diffuser kun je op een externe flitser zetten, maar misschien nog wel interessanter, hij zorgt er ook voor dat je met je interne flitser een zeer acceptabel resultaat
kunt behalen.

Wat heb je nodig?

Een lege Pringles doos (de grootste maat, goed schoongeveegd), post elastieken, een scherpe schaar of stanley mes, (keuken-) papier of iets vergelijkbaars

Pringles

Hoe werkt het?

We gaan voor dit voorbeeld uit van de interne flitser, maar de werkwijze is hetzelfde (zelfs iets makkelijker) voor extern gebruik. 

1. Klap je flits eerst uit en houd het uiteinde van de Pringles koker tegen de flitser aan. Om het straks te kunnen bevestigen, is het handig als er een klein stukje uitsteekt aan de achterkant van je camera, maar natuurlijk niet zodanig dat je niet meer lekker in de zoeker kunt kijken.

2. Teken de vorm van de flitser af op de koker, zodat ‘ie er straks mooi omheen valt. Dit knip je uit. (Bij een externe flitser kun je dit gedeelte van overslaan of in elk geval vereenvoudigen). Het andere uiteinde knip je schuin af, zodat het licht straks mooi naar beneden op je subject valt.

3. Aan de schuine voorkant bevestig je nu keukenpapier met post elastieken. Niet teveel, want dan hou je te weinig licht over, maar meerdere lagen kan, afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken. Eventueel doen een heel dun wit shirt of een douchegordijn ook dienst.

4. Met je schaar prik je aan de achterkant, in het gedeelte dat je iets liet uitsteken, gaatjes waardoor je ook postelastieken steekt. Die bevestig je om de body van de camera. Mooi is anders, maar je bent klaar om zacht licht vanuit je interne flitser op macro objecten te laten vallen.

Succes!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy