2019 samengevat in foto's

Sterre Hartjes 545
2019 is voorbij gevlogen. Het voelt als de dag van gisteren dat je nog met een oliebol in je hand je buren een gelukkig nieuw jaar wenste. Maar wat is er allemaal gebeurd in het afgelopen jaar? We hebben de meest spraakmakende foto's op een rijtje gezet om het jaar langzamerhand af te sluiten.

2019 is het jaar van...

2019 is het jaar van Rembrandt van Rijn, het jaar van Greta Thunbergh, het jaar dat Duncan het Eurovisie songfestival won en het jaar van de hittegolven. Al deze gebeurtenissen, en nog veel meer, zijn vastgelegd. Niet alleen het jaar is bijna voorbij, ook het decennium is voorbij. In het decennium werd Donald Trump president en begonnen de plannen over de Brexit. Ook deze momenten kunnen we niet vergeten.

Het jaar begon al 'goed' met de enorme vonken regen in Scheveningen door het vreugde vuur op 1 januari 2019.

De dubakchallenge, waar je een bak heet water de lucht in gooit wanneer het vriest, begon in februari. Niet alleen een supergaaf natuurkundig speeltje, het is ook zeker foto-waardig.

Gökmen Tanis, de man die op 18 maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein om zich heen begon te schieten. Een dag die veel mensen niet zullen vergeten.

De eerste foto van een zwart gat ooit gemaakt. De verbeelding van een zwart gat is vanaf 10 april realiteit geworden door deze foto.

Op 17 mei kwam de laatste Nederlandse groep van de operationele eenheid aan op vliegbasis Eindhoven. Het eerste moment om je lief weer te zien na lange tijd, prachtig.

2019 was ook het jaar van het 50-jarige jubileum van Pinkpop. Met prachtige foto's herinneren we de eerste en de afgelopen editie in het weekend van 7 juni van het Nederlandse festival.

Het jaarlijkse fotomoment voor het koningshuis. Twee keer per jaar gaan Koning Willem Alexander en zijn gezin op de foto. Op 19 juli was het tijd voor hun zomer-foto.

7 rondjes om de Kaäba in Mekka lopen is een traditie voor Moslims. Deze foto gemaakt met een lange sluitertijd maak de traditie een mooi fotomoment.

Daar is hij weer, de tetrischallenge! We hebben hem al vaker behandeld maar het blijft een hoogte puntje voor september 2019.

Op 1 oktober 2019 gingen de boeren in protest tegen de nieuwe stikstof wetgeving in Den Haag. Een dag vol file, toeterende trekkers en boze boeren.

Het Nederlands elftal geeft een statement tegen racisme. Eerder werden er voetballers uitgejoeld voor aap of zwarte piet. Met deze foto willen ze racisme tegen gaan.

Frankrijk staat weer op zijn kop door alle protesten. Vuilnis wordt niet opgehaald, OV ligt stil en vluchten zijn gecanceld. Een krachtige foto met duidelijke boodschap.

Beeld: @nos en @nosjeugdjournaal