Laat het onderwerp eruit springen

Zo creëer jij een bokeh-effect

Lysanne Wilkens 955
Het bokeh-effect is geliefd bij veel fotografen, omdat het ervoor zorgt dat een onderwerp beter tot zijn recht komt. Met deze tips creëer jij dit effect eenvoudig zelf.

Bokeh is een effect waarmee je een onscherpe, wazige achtergrond in je foto kunt creëren. Dat zorgt ervoor dat de achtergrond de aandacht niet afleidt van het onderwerp. Bokeh draait eigenlijk om het creëren van weinig scherptediepte en dat doe je door het diafragma zo ver mogelijk open te zetten.

Instellingen

Gebruik een zo klein mogelijk diafragmagetal. De lichtvlekken die je krijgt bij een grote diafragma-opening van f/2.8 zijn groter en ronder dan degenen die je krijgt bij een kleine diafragma-opening van f/8. Dit zorgt voor een rustiger effect en daarom geven veel fotografen hier de voorkeur aan.

Afstand

Over het algemeen geldt hoe groter de afstand tussen het onderwerp en de achtergrond, hoe beter het effect. De afstand tussen de lens en het onderwerp moet daarentegen zo klein mogelijk zijn. Gebruik een lens waar je ver mee in kunt zoomen om het effect te vergroten.

In onderstaande video laat fotograaf Gavin Hoey met een lamppeertje en wat kerstverlichting zien hoe je stap voor stap een mooi bokeh-effect creëert.

afbeelding van Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lysanne