Zijn we verslaafd aan Instagram likes?

Sterre Hartjes 246
Delen we foto's op Instagram omdat we zelf de foto leuk vinden of omdat andere het leuk moeten vinden? Hoe verslaafd zijn we aan likes?

James Popsys

Natuurfotograaf James Popsys heeft zichzelf betrapt op posten voor de dopamine kick. Wat hij hier mee bedoelt? Fotograferen en posten op Instagram voor de likes. Iedereen herkent het wel wanneer een foto veel geliket wordt en je stiekem heel erg blij wordt daarvan, de dopamine kick. James is opgevallen dat hij en meerdere Instagram gebruikers zich hier op aan passen. Bij het fotograferen denkt Popsys stiekem alleen nog maar of de foto wel genoeg likes zou halen.

Instagram account: Insta repeat

Meerder gebruikers hebben hier last van en passen zich daadwerkelijk aan. Er gebeurt namelijk iets opvallends. Mensen maken dezelfde foto's voor likes. Niet precies dezelfde foto's maar wel zodanig hetzelfde dat er een Instagram account is speciaal voor deze gelijkenissen.

Op dit account worden collages verzameld van foto's die verdacht veel op elkaar lijken. Misschien betrap jij jezelf er nu ook op dat je soort gelijke foto's hebt of wilt maken. Dit omdat deze foto's het blijkbaar goed doen op Instagram. James biecht op dat hij ook soort gelijke foto's heeft gemaakt. Gek genoeg zijn dit de populairste foto's op zijn pagina.

Dopamine door likes

Als Instagramgebruikers zouden we dit moeten negeren en delen wat we zelf willen. Wanneer iedereen dezelfde soort foto's deelt kan Instagram saai en eentonig worden. Toch doen we dit niet en zijn we misschien wel 'dopamine' verslaafd en doen we alles voor de likes.

Likes verbergen in Instagram

In mei dit jaar is instagram een proef begonnen met het weglaten van likes onder een foto. Zelf kan je de likes nog wel zien alleen komt het aantal likes niet meer onder de foto te staan. Zo zie je niet hoeveel likes een foto van een ander heeft. Deze test begon in Canada, hier zijn intussen 6 meer landen aan toegevoegd. Door het weg laten van likes wordt er duidelijker gekeken naar de kwaliteit van de foto en niet naar de populariteit. 

Kan er geen compromis gesloten worden? Likes zijn zichtbaar, iedereen post wat hij/zij wilt en we kicken af van onze like verslaving.   

Lees ook: Influencer onder vuur na gebruik van dezelfde wolken in elke foto