Ben jij verslaafd aan 'likes'?

Ben jij verslaafd aan 'likes'?

Liesbeth Wesdijk 516
Herkenbaar? Je plaatst een foto op Facebook of Instagram en je kunt het maar niet laten om te checken hoeveel likes je al hebt? Dan ben je waarschijnlijk verslaafd!

Social media

Je kunt er niet meer omheen, en zeker als je je eigen werk in de schijnwerpers wilt zetten zijn pagina's als Facebook, Instagram, Flickr enz. enz een makkelijk uithangbord. Maar kijk uit dat je niet letterlijk verslaafd raakt aan het krijgen van 'likes'. De euforie van het krijgen van complimentjes zorgt er voor dat je lichaam dopamine aanmaakt, wat je een voldaan gevoel geeft. Dopamine is een 'gelukshormoon', een neurotransmitter die aangemaakt wordt in de hersenen. Dopamine speelt een belangrijke rol bij verslavingen, omdat je uiteraard graag elke keer dat geluksgevoel wilt beleven. Het gevoel dus wat je krijgt wanneer heel veel mensen je foto's liken.

Gebruik je tijd nuttiger

De tijd die je doorbrengt op internet om te zien hoeveel complimentjes je al hebt gekregen op je foto's (“kijk nu, na 5 minuten al 60 likes!!”) kun je veel nuttiger besteden. Je zou nieuwe fotografietechnieken kunnen oefenen bijvoorbeeld. Of zoeken naar plekken voor nieuwe inspiratie. Of ga eens op de site kijken van een fotograaf war je veel bewondering voor hebt en laat je door zijn foto's inspireren. Kijk eens bij Youtube naar leerzame tutorials, ga naar buiten en ga fotograferen!

En wat nu?

Om je capaciteiten als fotograaf onder de mensen te brengen, ben je afhankelijk van de Social Media. Dus je zult regelmatig moeten kijken of je reacties of berichtjes hebt ontvangen. Maar dat hoeft natuurlijk niet elke 10 minuten! Doorbreek je gedragspatroon en ontwikkel je verder tot een betere fotograaf. Dit zal je nog meer complimenten opleveren, maar daar ben je dan niet meer van afhankelijk ;-) Plaats die mooie foto's, het liefst in onze lezersgallery!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth