Fotografie en de verslaving aan complimenten

Fotografie en de verslaving aan complimenten

Liesbeth Wesdijk 473
Een foto maken en delen is alsof je een stukje van jezelf bloot legt. En dan kan het erg pijnlijk zijn wanneer je negatieve kritiek krijgt. Maar, soms is positieve feedback nog slechter. We leggen uit waarom.

Waardering voor je werk als fotograaf motiveert je om nog meer geweldige foto's te maken. Maar het gevaar van alleen maar positieve feedback op onze foto's is dat we ons niet meer verbeteren. Natuurlijk is er niks leukers dan complimentjes over je werk wanneer je iets op de social media plaatst. Wanneer de 'likes' je om de oren vliegen kun je je pas voldaan voelen toch? Is dat zo? Fotografeer je alleen maar om veel 'likes' te krijgen? Heb je die bevestiging nodig?

Als je je alleen maar voldaan voelt over je eigen werk wanneer je complimenten krijgt, kan dat er voor zorgen dat je daaraan verslaafd raakt. En laten we heel eerlijk zijn, je vrienden, familie en volgers op het internet zijn over het algemeen geen professionele criticasters. Wanneer je een snelle snapshot plaatst, zul je waarschijnlijk net zoveel likes krijgen. Het is moeilijk om kritisch op je eigen werk te zijn, zeker wanneer zoveel 'fans' je vertellen dat je foto's geweldig zijn.

Hoe blijf je met beide benen op de grond staan? Want als alleen de loftrompet voor je wordt afgestoken, wordt je lui. En een luie fotograaf zal zich niet verbeteren. En verbetering is altijd nodig, je moet groeien als fotograaf. Je eigen stijl ontwikkelen en die doorontwikkelen. Hiervoor heb je mening van anderen nodig. Belangrijk is wel dat je respect hebt voor die mening en die mensen. Vertrouw je hun smaak? Zijn zij in staat om hun kritiek op de juiste manier te brengen? Begrijpen zij wat je precies wilt zeggen met een foto? En vooral: waar vind je die mensen?

Ook hier biedt het internet uitkomst. Het wemelt van de fora en b.v. facebookgroepen met fotografen, beginnende en gevorderde. Zoek een serieuze groep mensen en vertel ze ook wat je van hen verwacht. En misschien moet je dan soms wel eens slikken als je hun commentaar leest. Leer hier mee om te gaan. En natuurlijk hoef je je niet elk commentaar aan te trekken. Helaas bevat internet ook veel natuurlijke 'azijnpissers', mensen die er lol in hebben iemand anders af te kraken. Dat soort typjes herken je snel genoeg.

Wil je het graag persoonlijker houden, meld jezelf dan aan bij een fotografieclub. Behalve uitstapjes naar leuke en boeiende locaties hebben zij vaak ook 'bespreekavonden',  waarbij gemaakte foto's onder de loep worden genomen. Leuk en leerzaam! Dus, leer van (opbouwende) kritiek en blijf altijd proberen om je fotografieskills te verbeteren! En, je prachtige foto's mag je natuurlijk altijd in onze lezersgallery plaatsen.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth