Werken met snel glas

Amy Schutte 832
‘Snel glas’ heeft te maken met het objectief dat je gebruikt. Er wordt een objectief mee bedoeld dat een grote maximale diafragma opening heeft. Hierdoor kun je de sluitertijd korter houden: snel glas.

Immers, je moet ergens voldoende licht vandaan halen voor een goed belichte foto. Maar hoe ga je om met snel glas?

Even opfrissen: wat is snel glas?

Snel glas wordt ook wel ‘snelle lens’ genoemd. Dit is een objectief met een grote maximale diafragma opening, bijvoorbeeld 1.2 of 2.8. Wat heeft dat dan met snelheid te maken? Als het diafragma van een objectief verder open kan (lager f/getal), dan kun je de sluitertijd wat korter houden en nog steeds voldoende belichting hebben. Zo kun je bewegingsonscherpte in je foto voorkomen, vooral onder slechte lichtomstandigheden. Een ‘snelle lens’ wordt dan ook wel omschreven als ‘lichtsterk’.

Kleine scherptediepte

De scherptediepte van je foto heeft heel veel te maken met de diafragma opening. Hoe verder het diafragma open staat (laag f/getal), hoe kleiner de scherptediepte is. Er is dus maar een klein deel van je foto scherp, veel van de voor- en achtergrond is wazig. Voor veel fotografen is dit één van de redenen om ‘snel glas’ aan te schaffen. Vooral voor portretfotografie is het populair om de achtergrond onscherp te hebben, terwijl het model mooi scherp is. Dit wordt ook wel ‘bokeh’ genoemd. Vergeet echter niet dat ook de brandpuntsafstand en de afstand tot het onderwerp van invloed zijn op de uiteindelijke scherptediepte in je foto. Wanneer je dicht bij een onderwerp staat, zou de scherptediepte bij een diafragmaopening van bijvoorbeeld f/1.8 zelfs wel eens te klein kunnen worden!

Kies het juiste scherptepunt voor snel glas

Je camera heeft verschillende punten waarmee je als het ware ‘richt’ op datgene waarop je scherpstelt. Afhankelijk van met welk type camera je fotografeert, heb je een bepaald aantal scherpstelpunten tot je beschikking. Deze kun je herkennen aan de kleine rechthoekjes of puntjes die in je viewfinder verschijnen. Meestal ligt het punt waarop je scherpstelt op in een bepaalde kleur, rood of groen. Die scherpstelpunten kun je verplaatsen, zodat je scherpstelt op het gebied van jouw keuze. Je kunt ook de ontspanknop half indrukken en je compositie bijstellen, maar het is handig om te leren waar je de scherpstelpunten snel kunt bijstellen. Bij een snelle lens, waarbij de scherptediepte dus al kleiner is, is het enorm belangrijk om precies op het juiste punt scherp te stellen. Het is daarom goed om te weten welke scherpstelpunten je nu hebt geselecteerd, en hoe je dit kunt veranderen.

Pas je foto’s aan op kleine scherptediepte

Natuurlijk is de kleine scherptediepte niet de enige reden waarom fotografen snel glas aanschaffen. Ook de lichtopbrengst is, zeker in donkere omstandigheden, een belangrijke reden. Maar de kleine scherptediepte is wel iets waar je vrijwel zeker mee te maken krijgt. Daar moet je misschien aan wennen, om ermee te leren omgaan. Wellicht past een andere opstelling of een andere compositie beter bij dit soort foto’s. Leer ervan te houden en je kunt prachtige foto’s maken met snel glas!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy