Welke camera kies jij? Deel 2

Amy Schutte 547
Je eerste camera aanschaffen is een bijzonder en leuk moment. Maar als je de keuze nog moet maken, kan het wellicht overweldigend zijn. Want er zijn zoveel soorten camera’s!

In deel 1 legden we je al uit wat de voor- en nadelen zijn van een Digitale spiegelreflexcamera en een systeemcamera. Laten we eens verder kijken naar de verschillende soorten camera's.

Compact camera

Een compactcamera, ook wel point-and-shoot genoemd, is een wat eenvoudiger toestel. Ook deze camera’s hebben geen spiegel, en zijn daardoor klein en lichtgewicht. Ze hebben geen verwisselbare objectieven, maar beschikken vaak over een zoomlens. Sommigen hebben zelfs een superzoom, die wel tot 30x vergroot. Op de meeste compactcamera’s kiest de camera de instellingen, al zijn er high-end compactcamera’s waarop je dit zelf kunt doen. Ze zijn dus vooral handig voor mensen die geen zin hebben om zich in de verschillende instellingen te verdiepen. Het voordeel is dat je altijd en overal direct kunt fotograferen, je compactcamera past immers gemakkelijk in je zak! Het nadeel is dat je weinig controle hebt over het beeld, je kunt niet veel instellingen zelf kiezen. Bovendien kun je je camera vaak nauwelijks uitbreiden, bijvoorbeeld met extra objectieven of externe flitsers. Ook zijn de sensors van compactcamera’s vaak kleiner. Hierdoor presteren ze minder goed in weinig licht en kun je weinig spelen met de scherptediepte (bijvoorbeeld een scherp portret met onscherpe achtergrond).

Bridge camera

Een bridge camera is een camera die zich onderscheidt van de compact camera’s door zijn uiterlijk, dat op een spiegelreflexcamera lijkt, en sterke zoomlens. Het zit eigenlijk tussen een compactcamera en een systeemcamera in. Je kunt veel instellingen handmatig maken, maar de camera heeft geen verwisselbare lens. Een Bbridge camera heeft over het algemeen een goede grip en beschikt meestal over een opklapbare flitser. Het objectief heeft meestal een sterke zoom en is vaak van prima kwaliteit. Bridge camera’s hebben ook geen spiegels, waardoor ze net zo licht van gewicht zijn als systeemcamera’s. Heb je geen zin in gedoe met losse objectieven? Of wil je in elk geval eerst eens een begin maken met het leren maken van de belichtingsinstellingen, zonder je ergens anders druk over te maken? Dan zou een bridgecamera wel eens iets voor je kunnen zijn.

Aanschaf

Heb je een keuze gemaakt? Dan wordt het tijd om je verder te oriënteren. Ga eens langs bij gespecialiseerde fotozaken en laat je voorlichten. Vraag of je de camera’s mag vasthouden, zodat je vast kunt voelen welke je fijn vindt. Het bepalen welk merk bij je past is lastig, want iedere fotograaf zal zijn ‘eigen’ merk aan je aanbevelen. In principe zijn ze allemaal goed. Sommige fabrikanten zijn meer gespecialiseerd op het ene, andere op het ander. Heb je al de beschikking over objectieven? Dan is het helemaal geen gek idee om dat in je keuze mee te nemen. Objectieven zijn prijzig, dus als je met je nieuwe toestel toegang hebt tot glas dat je al hebt, kan je dat enorm veel geld besparen En je hebt meteen heel veel mogelijkheden! Kijk eens naar goede aanbiedingen en vergeet ook niet op internet te kijken naar foto’s die gemaakt zijn met het toestel dat je op het oog hebt.

Het kan een beetje een oerwoud lijken aan camera aanbod. Hopelijk helpen deze artikelen je wat met het stroomlijnen van je keuze. Succes!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy