Welk objectief bij welke fotografiegenre?

Welk objectief heb jij nodig?

Aimée van Vuuren 279
Welk objectief je het beste voor welke klus kan gebruiken is afhankelijk van wat voor foto’s je wilt gaan maken. Maak je graag macrofoto’s of schiet je graag portretten? Voor het ene genre gebruik je een groothoeklens en bij het andere een telelens. Wij vertellen je welke objectief het beste bij de populairste genres passen.

Macrofotografie

Voor het maken van macrofoto’s van een object dat even groot is als de beeldsensor kan je bepaalde macro-objectieven aanschaffen. Deze gaan van 50 mm tot 300 mm en groter.

Straatfotografie

Bij straatfotografie kan je van alles tegenkomen wat je als onderwerp in je foto wilt meenemen. Het inzoomen bij straatfotografie is meestal niet nodig omdat je zo veel mogelijk wilt kunnen vastleggen. Kies daarom voor een objectief tussen de 24 mm en 100 mm.

Lees ook: kies het juiste objectief

Landschaps- en reisfotografie

Bij het fotograferen van landschappen en reizen wil je alles vastleggen. Het is dan bij landschappen ook vanzelfsprekend dat je een groothoeklens gebruikt. Tijdens het reizen kan je natuurlijk ook een ander objectief gebruiken. Meestal tussen de 12 mm en 300 mm.

Portretten

Bij het fotograferen van portretten hoef je niet perse ver in te zoomen. Te ver uitzoomen is ook niet aan te raden. Kies daarom voor een lens die geheel of deels binnen 50 mm tot 135 mm valt. Groothoeklenzen zijn in ieder geval niet geschikt voor het maken van portretten.

Interieur- en architectuurfotografie

Net zoals bij landschappen is het bij interieur- en architectuurfotografie is het belangrijk dat je zo veel mogelijk op de foto krijgt. Het is daarom handig om foto’s te maken met een groothoeklens zolang ze binnen 17 tot 50 mm vallen.

Sport, vogels en dieren

Bij het fotograferen van sport, vogels en andere dieren is het noodzaak om goed te kunnen inzoomen, zeker weten wanneer je op safari gaat om wildlifefoto’s te maken. Kies daarom voor een objectief met een zoombereik van 200 mm of groter.

Lees ook: hoe wissel je het beste van objectief?

Het verschilt dus per genre welk objectief je moet gebruiken. Ga voor jezelf na wat je het meest gaat fotograferen voordat je een objectief aanschaft.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée