Optimaal gebruik van je groothoeklens

Amy Schutte 2733
Een groothoeklens, wide angle lens in het Engels, is een objectief dat veel gebruikt wordt voor landschappen. Het objectief heeft een wijde kijkhoek, dus je krijgt veel in beeld. In principe noemen we objectieven met een brandpuntsafstand van 28mm en minder groothoek.

Of je nu een standaard lens (met vaste brandpuntsafstand) of zoomlens gebruikt, groothoeklenzen zijn een fijne aanvulling op je apparatuur wanneer je veel in je foto wilt opnemen. Ze hebben een grote scherptediepte, waardoor bijna alles in de foto scherp wordt. Om er echt mooie foto’s mee te maken, kun je deze tips in je achterhoofd houden.

Voorgrond

Groothoeklenzen worden veel gebruikt voor landschapsfotografie, en daar leg je je blik vaak ver. Een mooi, wijds landschap, dat is immers waarvoor je het objectief goed kunt gebruiken. Het kan echter aan te raden zijn om elementen in de voorgrond in je foto op te nemen, om het interessanter te maken. Een foto van een landschap ver weg wordt al snel wat saai, de kijker wordt er niet echt ingetrokken. Door elementen in de voorgrond te gebruiken, als bosjes, bloemen of rotsen, wordt de blik van de kijker eerst gevangen en vervolgens meegenomen van voor naar achter.

Portret met een groothoeklens

Voor portretten kiezen de meeste fotografen voor een objectief met een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond onscherp wordt en het model als het ware los komt van de omgeving. Deze hebben een grotere brandpuntsafstand. Om een ander effect te creëren kun je eens aan de slag gaan met portretten met een groothoeklens. Hierdoor neem je juist meer van de omgeving mee, waardoor de foto een ander verhaal vertelt. En dat kan een mooi verhaal zijn.

Documentaire

Ook voor het fotograferen van gebeurtenissen waarop je zelf, als fotograaf, weinig invloed hebt, is een groothoeklens een fijn gereedschap. Je hebt veel omgeving in je foto, kunt goede overzichten fotograferen en door de grote scherptediepte is bijna alles scherp, waardoor je je kunt richten op de inhoud en de compositie.

Gebruik lijnen

Voor een goede compositie zijn lijnen altijd een fijn gereedschap. Ze nemen de blik van de kijker mee naar het punt waar het om gaat. Zoals we eerder zagen kunnen we dat met de voorgrond bewerkstelligen, maar lijnen in je foto kun je ook verder doorvoeren. Denk ruim, en gebruik schaduwen, aanwezige hekjes of sloten. Lijnen kunnen, mits goed gebruikt, je foto absoluut interessanter maken.

Ga dichtbij

Om te voorkomen dat je een zoekplaatje krijgt met je groothoeklens, moet je soms dichterbij gaan staan. Gebruik je benen en wees niet bang om te dichtbij te staan, met de wijde hoek heb je immers nog steeds veel van de omgeving. Door deze omgeving mee te nemen in je foto vertelt één foto vaak een completer verhaal: we weten meteen meer van het onderwerp door wat de omgeving ons vertelt. Maar zorg wel dat  direct duidelijk is wat het daadwerkelijke onderwerp is, door dichterbij te gaan.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy