Surrealisme in beeld

Onze top 5 mooiste foto's van surrealisme

Aimée van Vuuren 427
Surrealisme is een kunststroming ontstaan rond 1920. Binnen de moderne kunst is het surrealisme erg populair geworden. Tussen 1925 en 1940 was er een hoogtepunt in de kunststroming op het gebied van zowel schilderkunst als beeldhouwkunst en binnen de literatuur. Nog steeds is het surrealisme aanwezig en actief over de hele wereld.

1. Het verdrietige meisje

Deze foto geeft een mooi surrealistisch beeld aangezien het meisje boven water schommelt waar geen schommel te zien is of kan staan. Het is een vorm van optisch bedrog. Het beeld is alles behalve abstract met niet realistisch. 

2. Levensgrote voet

Een heel apart beeld van een enorme voet net boven een landschap. Het lijkt net alsof de voet op het landschap wilt gaan staan. Het surrealisme spreekt voor zich ondanks dat de rest van de foto normaal is. 

Lees ook: techniek: maak surrealistische foto's

3. Lief, klein hondje

Sommige mensen houden van kleine honden, andere mensen juist weer van grote honden. Met de verschillende rassen is er voor ieder wat wils. Maar deze hond heb je nog nooit gezien! Op de foto lijkt de hond vele malen groter dan de fotograaf die op de grond een foto wilt maken. 

4. Andere wereld

Op het eerste gezicht lijkt de foto nog niet heel gek. Hoe langer je naar de foto kijkt, hoe meer dingen je gaan opvallen die niet helemaal kloppen. Lichtbollen die zweven. Een schip dat wordt vervoerd door lichtballonnen, het klopt niet helemaal. 

5. Nature in a bowl

Op de foto is een boompje te zien met de aarde eronder. De boom is afgebeeld in een bol met scherpe randen, alsof het glas kapot is gegaan. Is dit een teken dat we de natuur breken en voorzichtig moeten zijn met wat we hebben?

Met surrealisme kan je alle kanten op. In de fotografie komt er ook veel Photoshop bij kijken. Surrealisme is in principe een door vrije associaties gekenmerkte bewustzijnstoestand die je ook ervaart in een droom. Variatie binnen de kunststroming is dus ook enorm. 

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée