Wees niet bang voor het donker …

Wees niet bang voor het donker …

Liesbeth Wesdijk 994
Licht is je grootste vriend als fotograaf zijnde. Maar toch kun je ook met minder goede lichtomstandigheden perfecte foto's maken. Wij leggen je uit hoe!

Je hoeft niet gelijk je camera in te pakken zodra het begint te schemeren. Eigenlijk begint dan pas de magie, de gouden uurtjes. En de gouden kwartiertjes zijn zelfs het mooiste om op de foto te zetten. Met een beetje oefening en onze tips lukt jou dit ook.

Wees voorbereid

Zorg dat je je camera en zijn instellingen kent en kunt controleren. Zeker als je het prachtige licht in de gouden kwartiertjes (een kwartier voor zonsopgang en een kwartier na zonsondergang) wilt vastleggen, moet je snel kunnen anticiperen op de omstandigheden. Als je de basis eenmaal kent, wees dan niet bang om te experimenteren.

Wat heb je nodig?

Statief.

Je gebruikt langere sluitertijden, dus je kunt absoluut niet zonder een statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Gebruik een stabiel, lichtgewicht statief, dat is echt zijn investering waard.

Afstandbediening.

Alleen al het indrukken van je sluiterknop kan bewegingsonscherpte geven als je lange sluitertijden hanteert. Koop dus een afstandsbediening, eventueel draadloos. Je kunt ook de timer van je camera gebruiken en die instellen op een vertraging van b.v. 2 seconden.

Groothoeklens.

Met een groothoeklens die ook nog eens lichtgevoelig is (2.8 of lager), maak je de beste foto's als je gaat voor landschaps- en architectuurfoto's. Zeker als je het diafragma op F16 of hoger zet, zullen je foto's vlijmscherp zijn.

Zaklantaarn.

Om te voorkomen dat je continu struikelt of valt is het handig om een zaklantaarn mee te nemen. Ook kun je die gebruiken om een object te verlichten welke je wilt fotograferen. Het helpt je om beter te kunnen focussen.

Externe flitser

Gebruik een externe flitser in plaat van de flitser die in je camera ingebouwd is. Als je een erg lang sluitertijd hanteert, kun je zelf diverse maken de flitser als invulflitser gebruiken om donkere gedeeltes in het beeld te verlichten.

Het fotograferen

Alles handmatig.

Zeg maar vaarwel tegen de automatische programma's van je camera. Zelfs fotograferen in de A(v) of S-modus zal uiteindelijk niet werken. Je zult dus in de M-mode moeten fotograferen. Ook kun je niet meer uitgaan van de informatie die je camera je zal geven, die kan niet overweg met het duister. Je zult dus op gevoel moeten experimenteren. Ook kun je geen gebruik meer maken van de autofocus en zul je handmatig moeten scherpstellen.

Diafragma en sluitertijd.

Het berekenen van de juiste belichtingstijd is meer een vorm van kunst dan van wetenschap. Je kunt niet meer afgaan op de informatie van je camera omdat die niet juist is. Oefenen, oefenen, oefenen. Net zo lang tot je ervaring hiermee hebt en op je gevoel al de juiste sluitertijd en diafragma kiest.
Ga eens experimenteren met lange sluitertijden. Houdt je ISO normaal (100 – 500) en gebruik een klein diafragma (groot f-getal). Zet je sluitertijd op 10 – 30 seconden en zie wat er gebeurd!

Fotograferen in het donker is uitdagend en laat je je omgeving op een hele andere manier zien. Wees niet teleurgesteld als je niet gelijk perfecte foto's maakt. Blijf lekker door oefenen, dan lukt het vanzelf. Heb jij net als Maurice Vroegrijk zo'n prachtige, langbelichte foto gemaakt? Zet hem dan in onze gallery en laat ons meegenieten!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth