Meer controle door flitsen op afstand

Meer controle door flitsen op afstand

Senta Bemelman 1605
Een externe flitser voelt natuurlijk het fijnste bovenop de camera. Maar vooral bij studiofotografie is op afstand flitsen een toegevoegde waarde. Je hebt daardoor veel meer controle over het licht

Flitslicht op de juiste manier gebruiken is een flinke uitdaging. Je wilt bijvoorbeeld geen harde glans op het gezicht. Er zijn diverse manieren waarop je het flitslicht bestuurt. Zo kun je bijvoorbeeld via het plafond het licht weerkaatsen of door middel van diffusers of reflectieschermen. Maar probeer ook een keer je externe flitser op afstand te plaatsen.

Wat heb je nodig

  • Een camera
  • Een externe flitser
  • Een trigger om de camera en flitser gelijktijdig af te laten gaan.
  • Een standaard of statief om de flitser op vast te maken (of een assistent).

Uiteraard heb je de camera en flitser gereed, maar hoe laat je die nou samenwerken? Dat kan op enkele manieren.

1: synchronisatiesysteem

Sommige camera's hebben bijvoorbeeld een synchronisatiesysteem waardoor de ingebouwde flitser een signaal afgeeft aan de externe flitser en deze laat afgaan. Dit gebeurt doordat de sensor aan de voorkant van de externe flitser het licht van de ingebouwde flitser registreert en daarin mee gaat. Niet iedere camera maakt echter gebruik van dit synchronisatiesysteem.

2: Sync kabel

Daarnaast kun je ook een sync kabel. Dit is een draad die de camera en externe flitser aan elkaar verbinden. Dit beperkt wel de bewegingsvrijheid die je hebt.

3: Draadloze radiozenders

Een andere optie is om een draadloze radiozender te gebruiken. Tot op een bepaalde afstand verbindt dit apparaat jouw camera en externe flitser met elkaar door middel van een elektronisch signaal.

Draadloos flitsen op afstand

Draadloos flitsen komt vaak voor en daarom gaan we daar nader op in. Want hoe weet de externe flitser precies hoeveel flitslicht nodig is? Wanneer het systeem aan elkaar gekoppeld is, wordt de flitskracht afgestemd op de gekozen ISO-waarde en het diafragmagetal. Wanneer je de Manuele modus (M) kiest, kun je alles gemakkelijk zelf instellen. De flitssterkte wordt uitgedrukt in getallen die eruit zien als breuken. 1/1 is bijvoorbeeld op volledige kracht flitsen, terwijl bij 1/4 slecht 25 procent van de volledige flitskracht gebruikt wordt.

Flitser plaatsen

Daarnaast kun je ook spelen met de flitssterkte door de afstand waarop je de externe flitser plaats ten opzichte van jouw model.  Kies een goede hoek en stuur het licht eventueel door middel van een diffuser of reflectiescherm. Je kunt ook een bounce-kapje op je externe flitser plaatsen om het licht te verdelen.


Lees meer over op afstand flitsen op Digital Photography School. Bekijk ook deze handige workshop over flitsen op korte afstand.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta