Je eigen sprookjesbos

Inspiratie: een bos sprookjesachtig fotograferen

Liesbeth Wesdijk 2163
Zelfs een gewoon bos kun je omtoveren tot een sprookjesachtig iets, onder de juiste omstandigheden. Wil jij landschapsfotografie naar een hoger level tillen, lees dan onze tips.

Het bos is prachtig, in welk jaargetijde je het ook bezoekt. Maar om jouw foto's nu net dat beetje extra te geven, zul je moeite moeten doen. Ontwikkel je eigen stijl in landschapsfotografie en laat zien hoe jij je omgeving ziet.

1) Het juiste moment

Sfeer, tijdstip en licht zijn essentieel voor bijzondere foto's. Voor een deel is dat geluk, maar je kunt het geluk ook een handje helpen. Zorg dat je de omgeving kent. En als dat betekent dat je 10 x voor niks (nou ja, geen speciale foto's dan) naar een stuk bos gaat, dan moet dat maar. Je weet dan wel de mooiste en meest fotogenieke plekken te vinden.
Ga vervolgens vreselijk vroeg je bed uit op een dag waarop je mist kunt verwachten. Dat is vaak met een overgang van warmer naar koeler weer en andersom. Zorg dat je op de juiste locatie bent voordat de zon opkomt. En ja, in de zomer is dat echt vroeg. De mist, in combinatie met de opkomende zon zal voor een feeërieke sfeer zorgen.

2) Compositie

Soms zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Oftewel, het is best moeilijk om een mooie compositie te ontdekken in een enorme rij bomen. Misschien loopt er wel een mooi wildpaadje door het bos, waardoor je je als kijker afvraagt waar het naar toe leidt. Of een bepaalde lichtval door de bladeren die je attentie trekt. Het mooiste is toch wanneer je de kijker als het ware de foto intrekt. Probeer eens een andere positie of invalshoek en zie wat het resultaat is. Kijk eens wat er gebeurd als je het diafragma opent (klein f-getal), je hoofdonderwerp zal scherp zijn, terwijl de achtergrond wazig is.

3) Wees creatief

Denk eens helemaal buiten de lijntjes, vergeet de regel van derden en experimenteer. Doe eens abstract, speel met het lijnenspel van de bomen. Of wat dacht je van reflecties in een regenplas? Wat ook een bijzonder effect geeft is het fotograferen in infrarood. Des te zonniger het is, des te meer effect dat geeft. Maak eens een HDR-foto of speel met je scherptediepte.

4) De apparatuur

De mooiste foto's krijg je toch met een DSLR-camera, omdat je dan kunt variëren met je scherptediepte. Met een telelens krijg je het beste 'bokeh'-effect, zonder vervormingen. Maar wanneer je juist creatief wilt zijn met vervormingen, is een groothoeklens onontbeerlijk. Het is handig om een statief mee te nemen, zodat je rustig de tijd hebt om je compositie te bepalen. Doordat het in een bos nooit echt heel erg licht is, heb je een langere sluitertijd nodig. Zonder statief heb je dan kans op bewegingsonscherpte.

Kortom, zet je wekker eens op heel erg vroeg en trek het bos in! Je mooiste, meest sprookjesachtige foto zien we graag in de lezersgallery. De foto van Lex Schulte laat precies zien wat we bedoelen met bovenstaande tips.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth