Schaduwen in jouw voordeel laten werken!

Schaduwen in jouw voordeel laten werken!

Redactie 381
Soms zijn schaduwen storend in je (portret)foto's, maar als je ze voor je kunt laten werken, maken ze je foto net iets mooier en dramatischer. We geven je een aantal tips.

Elimineer ongewenste schaduwen

Soms lukt het je maar niet om ongewenste schaduw, b.v. onder de neus of onder de ogen weg te krijgen, hoeveel licht je ook gebruikt. Laat het model haar hoofd iets kantelen, kin omhoog en gebruik je flitser als invulflitser. Zet je flitser het liefst niet op z'n felst, want dan kan het gezicht van je model te 'plat' worden. Je mist diepte.

Creƫer bruikbare schaduw

Om er voor te zorgen dat je model een drie dimensionaal beeld geeft, kun je haar het beste in een hoek van 45 gr naar de zon laten poseren. Het zonlicht fungeert als een natuurlijke flitser. Want schaduw heb je wel nodig om een foto diepte en drama te geven.

Stillevens

Schaduwen geven prachtige vormen op gebouwen of de grond. Schaduwen van b.v. bomen, mensen of abstracte, geometrische figuren maken je foto echt bijzonder. En zelfs de schaduw van een wolk op een heuvel kan het fotograferen waard zijn.

Terloopse schaduwen

Laat je niet door schaduwen uit het veld slaan. Als je je familieleden of huisdieren aan het fotograferen bent en er vallen schaduwen op het gezicht of lichaamsdelen, dan is die foto nog niet slecht. Het suggereert beweging en natuurlijkheid, het zijn geen geposeerde foto's. Niet elke foto hoeft technisch perfect te zijn.

In deze foto van Renate Oskam zie je hoe mooi het lijnenspel van schaduw kan zijn. Heb jij ook zo'n mooie foto gemaakt? Plaats hem dan in onze gallery. Hier kun je meer tips lezen over het creatief gebruik van schaduw.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie