Wat is nu precies cropfactor?

Amy Schutte 1733
De meesten van ons beginnen te fotograferen met een camera met een cropfactor. Dat komt omdat deze camera’s een kleinere en makkelijker te produceren sensor hebben, en daardoor minder prijzig zijn dan fullframe camera’s. Wat is nu precies het verschil en kun je objectieven voor een fullframe op een cropcamera gebruiken en andersom?

Cropfactor

De cropfactor is een term die aangeeft dat een sensor kleiner is dan het daadwerkelijke equivalent van een 35mm film. Dat wil zeggen dat de sensor van een fullframe camera daadwerkelijk net zo groot is als een negatief, namelijk 36 x 24 mm. Een camera met een cropfactor is daar een gedeelte van (die 35mm is als het ware ‘gecropped’, uitgesneden). Hoeveel er gecropt is, dat is verschillend per merk en model. Het meest voorkomend zijn APS-C sensoren, die zowel in DSLR’s als spiegelloze camera’s te vinden zijn:

  • Canon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.6
  • Nikon niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5 (de Nikon 1 systeemcamera’s hebben x2.7)
  • Sony niet full frame DSLR camera’s hebben een cropfactor van: x1.5.

Bij Canon wil dat dus zeggen dat zowel de lange als korte zijde 1.6 kleiner zijn. De totale sensor is dan 2.56 kleiner (want 1.6 x 1.6). De cropfactor wil dus zeggen dat het een uitsnede is van de 2.56 keer grotere fullframe sensor. In dit voorbeeld waar de cropfactor 1.6 is, is de afmeting van de sensor dus 22,5 x 15 mm.

Met een fullframe camera krijg je dus letterlijk iets meer in beeld te zien. Dat kan vooral handig zijn als je regelmatig moet fotograferen in kleine ruimtes. Je kunt net iets meer meepakken. Je moet met een cropfactor camera dus vaak nog iets verder weg gaan staan om hetzelfde in de foto te kunnen krijgen (wat zorgt voor een grotere scherptediepte, dus ook van invloed is op hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien). Bovendien heeft een fullframe sensor over het algemeen minder last van ruis, doordat er meer ruimte tussen de pixels zit.

Objectieven

In principe heb je objectieven voor camera’s met een cropfactor en voor fullframe camera’s.  In sommige gevallen kun je ze door elkaar gebruiken, maar dat is van invloed op de brandpuntsafstand. Zet je je full frame objectief op een cropcamera, dan ligt de brandpuntsafstand verder. Een hogere brandpuntsafstand betekent dat het onderwerp dichterbij lijkt.

Andersom ook

Brandpuntsafstanden kun je converteren in hun fullframe equivalent door ze eenvoudigweg te vermenigvuldigen met de diagonale ratio. In het Canon voorbeeld heb je voor hetzelfde plaatje dat je maakt met een 50 mm objectief bij een fullframe, voor een cropsensor een 31mm objectief nodig. Zoals je hierboven in de tabel ziet, werkt het andersom ook.

Nadelen

Zoals je ziet is een groothoeklens op een fullframe camera ineens niet meer zo’n groothoek wanneer deze op een camera met een cropfactor wordt geplaatst. Bovendien gebruik je maar een gedeelte van de lens, waarin het detail meer gecentreerd is. Dat kan optische problemen geven. Over het algemeen is het dus niet zo, dat een fullframe camera objectief op een cropfactor camera een beter resultaat geeft, al zijn het vaak betere objectieven.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy