digifoto Starter Awards

Review Sony a6600

Redactie digifoto Starter 1325
De nieuwe Sony A6600 systeemcamera is het topmodel uit de A6x00-serie en ik trok dan ook de herfstachtige kou in om te ervaren hoe het vlaggenschip het doet.

Dat het een grijze, grauwe dag was om te fotograferen, mocht de pret niet drukken en dat komt met name door de manier waarop de camera kleuren weergeeft. Tijdens het maken van de foto’s met relatief hoge ISO-waarden (1600 – 6400) gaf de camera de verschillende kleurschakeringen zeer nauwkeurig weer. Sony geeft zelf aan te hebben gewerkt aan een verbeterde kleurweergave, door gebruik te maken van de algoritmes van full framesensoren en dit is absoluut te merken.

Opvallend was de geringe ruistoename tussen ISO 1600 en ISO 6400. De foto met het paard bijvoorbeeld is gemaakt bij ISO 6400, in tegenstelling tot de opname van het water die bij ISO 1600 is geschoten. Toch zie je geen sterke toename in ruis, ook niet als je verder op het beeld inzoomt. Het is bij de Sony a6600 mogelijk om ISO-waarden tussen de 100 en de 32.000 te hanteren.

De Sony a6600 maakt onderdeel uit van de line up in de a6x00-serie, waaronder de a6100, a6300, de a6500 en de a6600 vallen. De a6100 wordt gezien als het eenvoudigste instapmodel, de a6400 is voor enthousiastelingen die al wat langer bezig zijn en de a6600 wordt gezien als de top en is zo onder meer de enige versie die beschikt over vijf-assige beeldstabilisatie. De nieuwste generatie a6x00-camera’s beschikken daarnaast ook over touchscreen: een verbetering die ook het noemen waard is.

Wat de drie camera’s met elkaar gemeen hebben is hun beeldsensor en Real-Time Tracking AF. Deze laatste zorgt ervoor dat als je over bent geschakeld naar AF-C modus en één van de tracking-AF-gebiedsmodi hebt gekozen, dat de camera je onderwerp betrouwbaar in focus houdt, waar deze zich ook naar toe beweegt. De camera beschikt over maar liefst 425 autofocuspunten met fasedetectie die 84% van het beeld beslaan. De a6600 beschikt daarnaast over eye-tracking, die zorgt voor een nog scherper beeld en scherpstellen gebeurt dan ook in 0,02 seconden. In mijn test leidde dit tot haarscherpe beelden.

Eén van de meest significante updates van de a6600 en een verbetering ten opzichte van de a6100 en de a6300 is de upgrade naar de NP-FZ100 batterij die ook in full framemodellen gebruikt wordt. Deze batterij biedt tot wel 2,2 keer zoveel capaciteit dan de oudere NP-W50- batterij. Volgens de officiële CIPA-rating kan je er hierdoor tenminste 810 shots per oplaadcyclus mee schieten. In de praktijk was de camera na een middag fotograferen nog niet eens halfleeg.

De grotere batterij zorgt er voor dat de camera een substantiële comfortabelere grip heeft dan de andere a6x00 modellen. De ergonomie van de camera is daarnaast beter door toevoeging van een extra aanpasbare button. De bediening van de camera

draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid: deze spreekt voor zich en alles is eenvoudig terug te vinden. Wat misschien wel onlogisch leek, is dat het Fn-menu niet met touchscreen te bedienen is. Misschien is dit met een update in de toekomst wel mogelijk.

De Sony a6600 is ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd en is dan ook bestand tegen vocht en stof. De body is gemaakt van een magnesiumlegering, waardoor de camera nog makkelijker mee te nemen is onderweg. Handig zijn de elf aanpasbare knoppen op de camera, waar naar wens één van de 91 verschillende functies aan kan worden toegewezen.

Video

De Sony A6600 beschikt ook over een aantal functies waar videografen blij van worden. Zo is het mogelijk om opnames met S-log te maken, waardoor je opnames in 4k kan maken met een zeer groot dynamisch bereik. Ook biedt de A6600 de mogelijkheid om te filmen in hlg-formaat, zodat je hdr-opnames kan maken. Slowmotion opnames zijn mogelijk tot 5x en opnames kunnen daarnaast versneld worden opgenomen tot wel 60x voor het opnemen van timelapses.

Zijn er ook zaken die iets minder bevallen aan de camera? De camera schiet alleen gecomprimeerde RAW-bestanden, waardoor je in je nabewerking minder mogelijkheden tot je beschikking hebt. Bij het filmen zie je soms wat van een rollend sluiterfenomeen.

Conclusie

Met name de autofocus en de kleurweergave is bij deze camera indrukwekkend. De beeldstabilisatie in de camera zorgt daarnaast voor haarscherpe opnames ook als je wat minder licht tot je beschikking hebt.

Beoordeling Sony A6600

+ Kleurweergave
+ Verbeterde autofocus
- Alleen gecomprimeerde camera-RAW bestanden

We testten de Sony A6600 in digifoto Starter 4.2019 en beoordeelden de systeemcamera met een Zeer goed award.

Specificaties Sony A6600

  • Prijs: € 1.599,-
  • Afmetingen: 120 x 66,9 mm x 69,3mm mm
  • Gewicht: 503 gram
  • Resolutie: 24,2 megapixel
  • Video: 4k
  • Kleur: zwart
  • Info: www.sony.nl
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie