Wat is grijze import?

Amy Schutte 1256
Op fora en social media kom je vaak vragen tegen over buitenlandse bedrijven die camera’s en camera apparatuur veel voordeliger kunnen leveren dan Nederlandse winkels. Vaak is dat grijze import.

Grijze import is is de handel via distributiekanalen die hoewel ze legaal zijn tevens onofficieel, ongeautoriseerd of onbedoeld zijn door de fabrikant. Je koopt bijvoorbeeld je Canon camera dus niet bij een winkel die door Canon geautoriseerd is, maar de winkel mag de spullen wel verkopen. Wat zijn de voor- en nadelen van grijze import voor camera’s of fotografie apparatuur?

Voordeel grijze import: de prijs

Er zit vooral één groot voordeel aan grijze import: de prijs. Deze pakt vaak een heel stuk voordeliger uit dan bij gerenommeerde winkels in Nederland. Natuurlijk komen we straks nog op de haken en ogen die daar aan zitten, maar feit is dat dezelfde spullen goedkoper zijn. Dat komt doordat er vaak geen BTW over wordt betaald en doordat de producten in het buitenland goedkoper kunnen worden ingekocht. Een voorbeeld van het prijsverschil: De Sony SEL 55-210mm f/4.5-6.3 OSS NEX kost bij een bekende Nederlandse (online) camerawinkel 268 euro, op een site die aan grijze import doet is dezelfde lens 165 euro.

Nadelen grijze import: naheffingen

Het zou zomaar kunnen dat je, bij aflevering van je goedkopere product, nog geld moet betalen. BTW bijvoorbeeld. Producent Tamron zegt hierover bijvoorbeeld:

De prijs van een Grijze Import van aanbieders zonder btw zou bijvoorbeeld ook gunstiger lijken te zijn dan de prijs van de officieel door Tamron Europe ingevoerde artikelen. Als u een dergelijk product echter legaal in de Europese Economische Ruimte wilt invoeren, moet u dat bij ontvangst van het artikel voldoen.

Hoe vaak kopers die kosten ook echt moeten betalen, is onduidelijk. Een rondje op verschillende fora leert dat dit niet vaak het geval is, maar het kán dus wel. Weg is je voordeel.

Garantie

Wellicht het grootste nadeel van grijze import is dat je tegen problemen met de garantie aan kunt lopen. Veel aanbieders zeggen garantie te geven, maar vaak blijkt dat in de praktijk minder eenvoudig. Logisch ook, fabrikanten houden het aanbod van hun producten liever zelf in de hand. Ze zijn daarom niet dol op grijze import, en moedigen het dan ook niet aan. Bovendien heb je officieel garantie bij de verkoper van het product. In Europa zijn daar strenge regels over, maar vaak komt je product uit landen als bijvoorbeeld China, Hongkong of Taiwan. Daar zijn de regels, en de consumentenbescherming over het algemeen minder goed geregeld.

Zekerheid bij grijze import

Over het algemeen kun je er bij Nederlandse winkels vanuit gaan dat je een goed, onbeschadigd product koopt. Blijkt dit niet het geval, dan wordt het vervangen of krijg je je geld terug. Bij buitenlandse verkopers kan dit lastiger zijn. Vaak gaat je pakket met de ‘gewone’ post mee en bestaat er kans op beschadiging. Het is lastiger om vervanging te krijgen of je geld terug, vanwege die regelgeving die anders is. Vaak zijn aankopen met een creditcard verzekerd, dus probeer je aankoop op die manier te betalen.

Dus grijze import, wel of niet doen? Het blijft een risico. Als je de risico’s kent en bereid bent ze te nemen, kun je jezelf wat geld besparen. Aan jou of dat de moeite is!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy