Waarom je als fotograaf een VPN moet gebruiken

Redactie digifoto Starter 772

Fotografen zijn vaak zuinig op hun apparatuur en de foto’s die ze ermee maken.

Om een goede foto te kunnen maken, gaat de laptop en de fotocamera vrijwel altijd mee. De meeste fotografen zijn niet alleen in hun fotostudio te vinden, maar gaan er ook op uit om de mooiste foto’s vast te leggen. Het gebruik van een openbaar netwerk is voor fotografen bijna niet te ontkomen. Sommige foto’s zijn honderden MB’s groot en dat tikt behoorlijk aan op de databundel. Maar het gebruik van zo’n openbaar netwerk is niet zonder gevaren. Bovendien kan het handig zijn om snel en veilig foto’s op te slaan op de computer in de studio of thuis. Met een VPN-verbinding is het mogelijk veilig bestanden te versturen en snel en gemakkelijk verbinding te maken met de computer thuis.

Gebruik een VPN

Er zijn verschillende redenen om een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. De belangrijkste reden is om de online privacy te vergroten en foto’s beter te beschermen. Het kan immers zeker zo zijn dat op openbare netwerken ook cybercriminelen en hackers meekijken. De verstuurde foto’s kunnen dan onderschept worden. Bovendien kan het zeker in het buitenland lastig zijn om foto’s te versturen of op te vragen. Omdat bepaalde diensten geblokkeerd worden of gecensureerd. Een VPN-verbinding maakt het bovendien mogelijk om een beveiligde privé-verbinding op te zetten, zodat fotografen snel hun grote foto’s kunnen delen met de harde schijf thuis (NAS).

Extra veiligheid op openbare netwerken

Voor fotografen is het bijna onontkomelijk om een openbaar netwerk te gebruiken. Zeker op reis in het buitenland kan de fotograaf bijna niet zonder. Het is dan belangrijk dat de verstuurde foto’s niet onderschept kunnen worden. Anders kunnen de foto’s in verkeerde handen vallen. Toch is bij het gebruik van een openbaar netwerk de kans groot dat dit gebeurt. Wanneer fotografen zonder wachtwoord gebruik kunnen maken van een netwerk, dan kunnen hackers dat ook. Met een VPN is het mogelijk om dit probleem te voorkomen.

De VPN is een virtuele privé-verbinding. Daardoor is het mogelijk om het verstuurde dataverkeer te versleutelen. De versleutelde informatie gaat dan door een digitale tunnel, die niemand af kan luisteren. Aan het einde van de tunnel staat de server (zoals bijvoorbeeld via de cloud of een NAS) om de gegevens te plaatsen. Het antwoord wordt dan versleuteld teruggestuurd door dezelfde tunnel. Zelfs als kwaadwillenden de versleutelde informatie onderscheppen, kunnen ze er niets mee. Ontsleutelen is namelijk niet zomaar mogelijk.

Censuur deblokkeren

In het buitenland komt het nog weleens voor dat overheden ervoor kiezen om bepaalde websites te censureren. In sommige landen is het niet mogelijk om gebruik te maken van social media zoals Facebook, Instagram of WhatsApp. Daardoor kan het ook gebeuren dat een foto niet gemakkelijk gedeeld kan worden. Dit is wat we ‘geoblocking’ noemen. Dat is het blokkeren van diensten op basis van de locatie van de gebruiker. Die locatie wordt vastgesteld aan de hand van het IP-adres. Wie dus in China een mooie foto online wil

zetten, kan die foto niet zomaar delen op Facebook. Met een VPN is het mogelijk verbinding te maken met een VPN-dienst in Nederland, zodat de verbinding via Nederland verloopt op de smartphone, tablet of laptop. Daardoor is het mogelijk toch gebruik te maken van de social media. Let op: in sommige landen is het gebruik van een VPN bij wet verboden.

Snel je bestanden opslaan op een NAS

Fotografen willen hun bestanden graag snel veiligstellen. Bijvoorbeeld omdat de SD-kaart bijna vol is, of om zeker te weten dat bestanden niet verloren kunnen gaan. Naast de fotocamera gaat de laptop daarom vrijwel altijd mee. Dankzij een VPN is het mogelijk om beveiligd in te loggen op de opslagcomputer in de fotostudio of thuis. Dit is de zogenoemde NAS. Door een VPN te gebruiken is het mogelijk om vanaf welke locatie dan ook beveiligd bestanden op te slaan. Zo is de kans op dataverlies een stuk kleiner.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie