Voorjaar! Tijd voor natuurfotografie

Amy Schutte 126
Er is weinig zo fijn als die eerste zonnestralen, de ontluikende natuur en het lengen van de dagen: voorjaar! Als fotografen kunnen we ons hart ophalen, zeker als het op natuurfotografie aankomt.

Natuurfotografie is een breed begrip, want daarbinnen vallen alle soorten fotografie die met de natuur te maken hebben. Want in de natuur kun je natuurlijk aan de slag gaan met landschappen, macro, wildlife, etc. Maar er zijn een aantal tips die we je kunnen geven die met alle soorten buitenfotografie te maken hebben. Dus erop uit!

Kies een goed tijdstip voor natuurfotografie

Omdat je in de natuur bent, zul je in elk geval te maken krijgen met daglicht. Je kunt ervoor kiezen om dit verder uit te breiden met flitslicht, maar daglicht is er sowieso en daar kun je optimaal gebruik van maken. Het daglicht is niet op elk tijdstip even mooi voor je foto’s. Midden op de dag, zeker als de lucht onbewolkt is, is het licht vaak hard. Je krijgt harde contrasten en scherpe schaduwen, die vaak niet zo mooi zijn. De vroege ochtend of het einde van de middag zijn daarom beter geschikt voor fotografie. De zon staat lager en de schaduwen zijn minder hard en vallen bovendien schuin. Net na zonsopgang en net voor zonsondergang heeft het licht ook nog eens een mooie, warme tint.

Doe je huiswerk

Als je graag insecten of wildlife wil fotograferen, dan is de vroege ochtend ook een goed tijdstip. De dieren worden dan wakker, zijn vaak nog wat loom en daardoor gemakkelijker te fotograferen. Sowieso zijn ze gemakkelijker te spotten, wat natuurlijk al een goed begin is. Zoek uit waar je het beste naartoe kunt gaan om te vinden waar je naar op zoek bent.

Je apparatuur in orde

Wanneer je een dagje (of een deel daarvan) de natuur in gaat, is het natuurlijk fijn als je zo lang kunt blijven als je zelf wil. Zonde als je fotografie avontuur wordt ingekort door een lege batterij of een volle sd kaart. Zorg dus dat je je spullen op orde hebt, zodat je daar niet meer aan hoeft te denken. Neem de juiste objectieven mee, houd rekening met eventuele onverwachte gebeurtenissen. Tenzij je zelf midden in de natuur woont, kun je immers vaak niet zo gemakkelijk iets opladen of pakken.

Kijk overal bij natuurfotografie

Maar dan ook echt overal. Wanneer je onderweg bent naar iets, en je bent op pad met een doel, vergeet je nogal eens om echt om je heen te kijken. Wanneer je met je camera de natuur in gaat, is dat juist een goed idee om wel te doen. Kijk niet alleen voor je, maar juist ook naar boven en beneden. Daar kun je soms pareltjes van onderwerpen vinden. Een dramatische wolkenlucht kan al een onderwerp op zich zijn! Originele beelden bevinden zich vaak niet op ooghoogte, want zo zien de meeste mensen de wereld al.

Het voorjaar is ideaal voor fotografie. De kleuren zijn op zijn mooist, het bladerdek is nog niet te dik zodat het gemakkelijker is om wildlife te spotten en het is heerlijk om na de winter weer naar buiten te kunnen. Tijd voor natuurfotografie dus!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy