Vijf suggesties om je compositie te verbeteren

Amy Schutte 210
Compositie. Het is een van de belangrijkste elementen van een foto waarmee je het kaf van het koren kunt scheiden op fotografiegebied. Tegelijk is het ook een van de meest lastige dingen om onder de knie te krijgen, want het heeft te maken met fotografisch inzicht. Het is een van de dingen waar regels over gemaakt zijn. Maar wil je jezelf onderscheiden, heb dan het lef die regels ook te breken.

Fotograaf Eric Floberg maakte een video over compositie. Hij merkt daarbij op dat de regels er zijn om gebroken te worden. Het geheim van een goede compositie zit ‘m wellicht in het feit dat je de regels kent en begrijpt, en ze dán breekt.

1. Centeredness/ gecentreerdheid

Het centreren van een onderwerp, vaak wordt dit afgedaan als de easy way out, maar het gaat om de balans met wat aan weerszijden gebeurt.

2. Negatieve ruimte

Belangrijk dat de aandacht nog steeds naar het onderwerp gaat, op een manier die benadrukt hoe klein ze zijn ten opzichte van het geheel.

3. Regel van derden

Ook hier gaat het om balans. Verdeel de foto in de drie delen (zowel horizontaal als verticaal) en besteed aandacht aan alle delen.

4. Voor- en achtergrond

Floberg gebruikt daar double exposure voor, waarbij je een ‘negatief’ twee keer belicht en dus eigenlijk twee foto’s combineert. Maar je kunt natuurlijk ook zoeken naar een interessante voor- of achtergrond die het onderwerp complimenteert.

5. Natuurlijke kaders

Zoek naar extra kaders die het onderwerp kunnen omlijsten. En zorg ervoor dat de kaderlijnen (en de horizon) niet door hoofden gaat en bomen niet uit onderwerpen groeien. Besteed aandacht aan de kaders die zich in het beeld bevinden.

Lees ook: Hard licht en toch fotograferen? Het kan

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy