Vijf tips!

Hard licht en toch fotograferen? Het kan

Remco Stunnenberg 1933
Ons land blijft maar in de greep van de zon en de hitte en dus van hard licht. Niet echt ideaal voor fotografie. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat zorgt dat voor diepe schaduwen en hoge contrasten. Natuurlijk kun je dan besluiten om niet te gaan fotograferen en te wachten totdat de zon zakt en het licht zachter wordt. Je kunt ook aan de slag gaan met deze tips.

Geen hard licht maar donkere schaduw

Als de zon hoog aan de hemel staat, zijn de verschillen tussen donker en licht groot met als gevolg hard licht. Maar waar felle zon is, is ook schaduw. Wie in de zon staat denkt al snel dat het in de schaduw te donker is. Toch zien we in de schaduw nog wel degelijk iets. Dat komt omdat zonlicht door de omgeving weerkaatst wordt en zo alsnog in schaduwgebieden terechtkomt. Daarnaast is de hemelkoepel een enorme lichtbron die licht in alle richtingen werpt, zij het minder intensief dan rechtstreeks zonlicht. Zoek dus de schaduw op!

hard licht

Flitsen bij hard licht

Wanneer de zon hoog staat en het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich zo goed als recht onder je object bevinden. Dit kan handig zijn, maar zo ontstaan bij portretten storende schaduwen onder de neus en de kin. Hetzelfde gebeurt bij de ogen, omdat die dieper in het gezicht liggen. Voor portretten zijn er diverse oplossingen. De eenvoudigste is flitsen. Door een beetje licht toe te voegen, vul je de schaduwen in, zodat ze minder diep zijn. Helemaal laten verdwijnen hoeft niet. Zo haal je alle vorm uit een gezicht, verminderen is voldoende.

hard licht

Hard licht reflecteren

Schaduwen verzachten zonder flitser kan ook. Bijvoorbeeld met behulp van een wit doek dat zonlicht terugkaatst naar het beschaduwde gezicht. Je houdt dat doek natuurlijk buiten beeld. Gebruik in de volle zon het liefst een witte reflector. Niet een zilveren of goudkleurige, want die weerkaatsen te veel licht. Is er een witte muur in de buurt? Ook die kan prima als reflector dienen. Ga dan tussen de muur en de geportretteerde staan. De zon staat nu dus achter je model en het licht weerkaatst via de witte muur achter jou naar de geportretteerde.

hard licht

Gebruik een diffusor

Mensen met blonde haren en kalende personen fotograferen is extra lastig in de volle zon. De bovenzijde van het hoofd weerkaatst door de lichte kleur zoveel licht dat die in een overbelichte witte vlek verandert. Zoek dan liever de schaduw op. Zoals onder een boom, achter een huis of in een deuropening. Er valt dan geen direct zonlicht op het hoofd, alleen maar indirect licht. Je kunt ook in de zon blijven staan en een zogenaamde diffusor gebruiken. Dat is een doek die slechts een deel van het zonlicht doorlaat. Door die boven je model te houden, zwak je het zonlicht voldoende af, waarmee je de zogenoemde scherpe randjes kwijtraakt.

hard licht

Fotograferen met hard licht? Zwart-wit!

Is het licht echt te hard en het contrast te sterk? Zet de foto dan eens om naar zwart-wit. Want daarbij kan hard licht juist extra krachtige foto's opleveren. Een uitgebeten lucht en dichtgelopen schaduwen zien er in kleur niet altijd even fraai uit. Terwijl dit in zwart-wit een dramatische en sfeervolle foto kan opleveren. Fotografeer je in raw, laat je camera dan gewoon op kleur staan. In Lightroom of Photoshop zet je de foto vervolgens om in zwart-wit.

hard licht

Lees ook: Hoe ga je om met hard licht?

Lees ook: Hoe bescherm je je camera tegen de hitte?


 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco