Vijf keer fotografie-inspiratie voor de winter van 2021

Christel de Wolff 2972
Het wordt buiten steeds kouder en met een beetje geluk staat er straks ook de sneeuw voor de deur. Maar wat valt er als fotograaf in deze kou nog te fotograferen? We delen vijf ideeën voor deze winter.

Wintermacro

Macrofotografie vergroot dagelijkse dingen uit en toont inspirerende details en kleuren. Sneeuwvlokken, vorst op de bladeren, bevroren druppeltjes – het zijn allemaal prachtige onderwerpen voor macrofotografie. Het zal deze winter niet moeilijk zijn om bevroren schoonheid te vinden.

Lees ook: Het fotograferen van een bevroren zeepbel

Vossen

Eerder dit jaar spraken we voor DIGIFOTO Pro Erik de Jonge over de mooiste natuurlocaties. Hij gaf als tip dat met name vossen goed te spotten zijn in de winter. ‘In het geval van een vos is de beste tijd de randstijd (de paartijd) in december/januari tot begin februari,’ vertelt Erik. ‘Ze zijn dan erg actief. Zeker als het stevig vriest hebben vossen echt honger. In tegenstelling tot normaal moeten ze dan ook overdag jagen.’ Trek er dus juist in de kou op uit om vossen te spotten.

De zonsopkomst en -ondergang

Als je in de ochtend gaat joggen of 's avonds met je hond gaat wandelen neem dan je camera mee. Zonsopkomsten en -ondergangen zijn in de winter bijzonder mooi: de lucht lijkt wel geschilderd in felrode en roze tinten.

Twinkelende lichten in de stad

De stad is erg interessant om te fotograferen en biedt vele mogelijkheden; de bladeren van de bomen belemmeren het zicht op mooie gebouwen niet en mocht er sneeuw liggen, dan fungeert dat als een reflector en verlicht het de donkere gedeeltes van een gebouw. Vooral spectaculair zijn foto’s die in de winterse avond worden gemaakt, als de stad verlicht wordt door lantaarns en autokoplampen.

Water

De mysterieuze wintersfeer kan je perfect aan het water vastleggen. De waterreflectie kan de sfeer in je foto versterken en ook een ijzig oppervlak van een meer of rivier ziet er interessant uit in het kader. Ook kun je een stroompje fotograferen met een lange sluitertijd zodat het water wazig wordt en het ijs eromheen scherp en gedetailleerd wordt weergegeven.

Leg de winter vast

Ben je nog op zoek naar een goede camera om alle facetten van de winter mee vast te leggen? Wij hebben in het afgelopen jaar vele camera's voor je getest en beoordeeld met een award. Om het je makkelijk te maken verzamelden we de resultaten in DIGIFOTO 6.2020.  Deze kun je online lezen via Readly, Magzine. En wanneer de lockdown voorbij is, haal je 'm natuurlijk gewoon bij je favoriete boekhandel

Lees ook: Review Nikon Z 50; vastleggen van alledaagse momenten wordt een feest

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel