Ultraviolet fluorescentie fotografie

Amy Schutte 2674
Ultraviolet fotografie is een fotografisch proces waarbij foto’s gemaakt worden met alleen het licht van het ultraviolet spectrum. Dit wordt vaak gebruikt in wetenschappelijke of forensische fotografie, maar het kan natuurlijk ook een creatieve invulling krijgen.

Dit klinkt ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Het is vooral erg leuk om eens mee te experimenteren. Ultraviolet fluorescentie fotografie geeft een soort glow-in-the-dark effect aan je foto’s. In kunst wordt deze vorm van fotografie gebruikt om in beeld te brengen waar een schilderij is overgeschilderd, geretoucheerd en om de vernislagen in beeld te brengen. Ook wordt het veel toegepast in forensische fotografie, waar het gebruikt wordt om lichaamssappen in beeld te brengen. Denk maar eens aan CSI. Ook kunnen huidaandoeningen hiermee in beeld worden gebracht. Maar we kunnen er ook creatief mee omgaan, om een gaaf lichteffect aan foto’s te geven.

Stoffen die oplichten in UV licht

Ultraviolette fluorescentie is een natuurlijke reactie, waarbij UV licht reageert met bepaalde chemische bestanddelen. Hierdoor  wordt het UV licht teruggekaatst - en dus zichtbaar. Stoffen die oplichten onder uv licht zijn, onder andere, veel wasmiddelen (vooral die met bleek), sodawater of tonic, haarverf en bepaalde bacteriën op je huid.

Wat heb je nodig?

Om fluorescentie in beeld te brengen, heb je een ultraviolette lichtbron nodig. Er zijn speciale filters voor flitsers op de markt, maar je kunt ook een continu UV licht gebruiken. Deze zijn voor een kleine prijs verkrijgbaar, ze worden bijvoorbeeld gebruikt om bacteriën in zwembaden in beeld te brengen, net als lekken in vijvers. Of denk aan een jaren ‘90 blacklight. Natuurlijk heb je ook een camera nodig, welke soort of model maakt niet uit, al is het handig om handmatig belichtingsinstellingen te (kunnen) maken. Eventueel kun je een speciaal filter gebruiken dat UV licht vervuiling tegenhoudt, al kun je ook zonder. En natuurlijk een onderwerp dat UV licht zichtbaar maakt.

Maak een ultraviolet fluorescentie foto

Wanneer je je setup hebt, ga je te werk zoals je dat bij een gewone foto ook zou doen. Maak je foto’s bij voorkeur in RAW, zodat je achteraf nog aanpassingen kunt maken. Speel met je lichtinstellingen, want wellicht wil je je onderwerp laten oplichten in een verder donkere omgeving. Dan zul je eventueel wat belichtingscompensatie moeten toepassen.

Wees creatief

Wees creatief met je ultraviolette foto. Denk aan waterdruppel met tonic, lichtstrepen met fluorescentie onderwerpen, etc. Het licht is daadwerkelijk het onderwerp van deze foto’s, dus je kunt er alle kanten mee uit.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy