Als aanstormend fototalent moet je dit gezien hebben

Twee redenen voor fotografen om dit weekend naar Den Haag te gaan

Jeroen van Onselen 824
In Den Haag zijn dit weekend twee tentoonstellingen te zien die maar een ding met elkaar gemeen hebben: het gaat allebei om fotografie. Daarna houden de overeenkomsten heel snel op. Als je de rauwe kracht van fotografie wil ervaren, moet je dit weekend in Den Haag zijn.

De eerste tentoonstelling gaat over nietszeggende onderwerpen, de ander over iets dat iedereen aangaat, of we willen of niet.

Nietszeggende afbeeldingen

In het Fotomuseum gaat Steven de Kok met de expositie Duizend woorden zeggen meer dan deze foto’s in de smartphones van zijn vrienden en familie op zoek naar de meest nietszeggende afbeeldingen. Wat de foto ook is, De Kok stelt steeds maar één vraag: waarom heb je deze foto gemaakt? Het resultaat is fris en orginieel en absoluut de moeite waard.

Kwetsbare staatlozen

Een paar straten verderop is er gratis een expositie te zien van foto's die deel uitmaken van een expostie in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het Spuiplein confronteert fotografe Anoek Steketee de bezoeker met foto's van vluchtelingen. En dat levert rauwe beelden op, vaak ongemakkelijk en soms raar vertederend. State of Being, documenting statelessness laat zien waar fotografie als geen ander in staat is: de werkelijkheid laten zien.

Misschien is er nog wel een overeenkomst tussen de twee exposties zien. Ze doen je beseffen wat voor ongelooflijk machtig apparaat je fototoestel is.