Tutorial: Een sneeuwlandschap maken in Photoshop

Redactie digifoto Starter 2049
Hoewel de nieuwsberichten er goed uit zien voor sneeuwliefhebbers, kan het natuurlijk voorkomen dat je pech hebt en er helemaal niks in jouw woonplaats valt. Of dat er wel sneeuw valt, maar dat het te gevaarlijk (glad!) is om erop uit te gaan. Daarom gaan we in deze workshop de natuur een handje helpen, en toveren we een zomers landschap om in een sneeuwlandschap.

We beginnen met het kiezen van de juiste foto voor ons sneeuw - landschap. In principe kan dat natuurlijk iedere landschaps - foto zijn, maar als je het een beetje geloofwaardig wilt houden, moet je geen landschapsfoto nemen waar duidelijk zichtbare loofbomen op staan. Die verliezen in de winter immers hun bladeren, dus een sneeuwlandschap met loofbomen in vol blad verraadt al snel dat er ‘gephotoshopt’ is. Kies voor een landschap met naaldbomen.

Het eerste dat we gaan doen is een masker maken voor de blauwe lucht. Omdat we ook het water op de voorgrond een beetje willen maskeren zijn gereedschappen als het Snelle selectie-penseel hier minder geschikt. Ga naar Selecteren – Kleurbereik, stel dit in op Kleurmonsters en gebruik de pipetjes om de blauwe delen in de foto te selecteren. Je zou misschien denken dat je ook gewoon Blauwe tinten kunt kiezen, maar dat valt tegen en biedt ook geen mogelijkheid tot verfijnen. Klik Omkeren aan, want we willen een masker maken dat de lucht juist uitsluit.

Voeg een Volle kleur aanpassingslaag toe, waarbij je -bijna- wit als kleur kiest. Neem bijvoorbeeld RGB-waarde 250, 250, 250. Omdat de selectie nog actief was, zal die meteen worden omgezet in een masker voor die aanpassingslaag en zien we het effect van een sneeuwlandschap al een beetje ontstaan. Op de achtergrond zijn twee bergen zichtbaar die zo veel blauw bevatten dat ze ook uitgemaskerd zijn, dus die schilder je handmatig even terug. Daarnaast kan je ook nog op Selecteren en maskeren klikken om de randjes van het masker nog wat bij te werken.

De ‘sneeuw’ is nu nog veel te dekkend, waardoor er te weinig landschap doorheen schemert. Dat kunnen we als volgt heel gemakkelijk corrigeren. Dubbelklik naast het icoon van de aanpassingslaag om het Laagstijl-venster op te roepen. Onderin zie je Overvloeien als. Houd de Alt/Optie-toets ingedrukt en trek aan de rechterhelft van het linker schuifje van Onderliggende laag. Het schuifje splitst zich. Trek die rechterhelft tot ongeveer het midden. De donkerste delen van de foto zullen nu weer door de witte laag heen komen, waardoor het effect van sneeuw al heel fraai wordt.

Links onderin is weinig ‘sneeuw’, omdat de foto daar vrij donker is. Aangezien de helderheid van de foto bepaalt hoeveel er door de sneeuwlaag heen komt, is dit gemakkelijk te corrigeren. Selecteer de onderste laag, neem het Tegenhouden penseel, zet het Bereik op Schaduwen en de Belichting op rond de 20% en maak de foto daarmee een beetje lichter in die hoek. Je zou dit ook niet-destructief kunnen doen door er een aanpassingslaag tussen te plaatsen en dan met een masker deze correctie plaatselijk te houden, maar dat vond ik in dit geval niet zo nodig.

De dikst ‘besneeuwde’ gedeelten zien er nu nog wat minder geloofwaardig uit, omdat je daar alleen maar wit zonder enig detail hebt. Sneeuw heeft natuurlijk altijd wel wat detail, dus dat gaan we simuleren door een Patroonbedekking aan de laag toe te voegen. Ga opnieuw naar het Laagstijl dialoogvenster, klik Patroonbedekking aan en kies voor een patroon dat een beetje onregelmatige structuur geeft. Ik koos voor Schaarse basisruis (200 bij 200 pixels), één van de standaard meegeleverde patronen. Met een Dekking van 20% en een Schaal van 17% gaf dat hier een mooi effect.

Als je zonnig sneeuwlandschap wilt hebben ben je nu klaar. Wij gaan nog even die sneeuwbui toevoegen. Daarvoor moeten we een andere lucht hebben, want er moeten natuurlijk wolken zijn. Je kunt dit doen met een nieuwe laag en Filter – Renderen – Wolken, maar vaak geeft dit niet zo’n geloofwaardige lucht. Gewoon een luchtje uit een andere foto is wel zo handig. Plaats deze foto als nieuwe laag bovenaan, sleep het masker van de aanpassingslaag er naartoe terwijl je de Alt/Optie-toets ingedrukt houdt (dit kopieert het masker) en draai het masker om met Cmd-i / Ctrl-i, want nu moet juist het landschap gemaskerd zijn. Pas de Dekking van de laag aan om de wolkenlucht goed bij de rest van de foto te laten aansluiten.

Nu komt de sneeuwbui. Voeg een nieuwe laag toe, maak daarin een relatief kleine rechthoekige selectie en vul die selectie met zwart. Ga daarna naar Filter – Ruis – Ruis en voeg 100%, Gaussiaans, Monochromatisch ruis toe. We hebben dit met slechts een klein hokje gedaan, omdat de ruis veel te kleine stipjes veroorzaakt. Druk op Cmd-T / Ctrl-T om Vrij transformeren aan te zetten, en trek de hoekpunten van het vierkantje net voorbij de hoekpunten van de foto, zodat het uitgerekt vierkantje nu de hele foto bedekt. Houd de Shift-toets ingedrukt om het rechthoekje vrij te kunnen vervormen, en niet alleen met dezelfde verhoudingen groter en kleiner te kunnen maken.

Vaak zal je nu nog steeds te veel en te netjes verdeelde stippen hebben om straks geloofwaardige sneeuwvlokken op te leveren. Druk daarom op Cmd-L / Ctrl-L om Niveaus te activeren, en trek hierin het linker schuifje naar rechts, om zo meer pixels naar helemaal zwart te drukken. Zo ontstaat vanzelf een meer onregelmatig patroon. Verander nu de Overvloeimodus van de laag naar Bleken, zodat alle zwarte pixels transparant worden en alleen de witte pixels zichtbaar blijven. Daarna is het een kwestie van wat vervagen. Omdat sneeuw een vallende beweging maakt gebruik je Filter – Vervagen – Bewegingsonscherpte. In deze foto zit de sneeuw duidelijk wat meer aan de linkerkant van de bomen, dus is het logisch om een kleine hoek te gebruiken die suggereert dat de sneeuw wordt meegevoerd door de wind die van links komt. Let op dat dit filter soms wat randeffecten geeft. Als je last hebt van zo’n randeffect, kan je dit opheffen door de laag via Vrije Transformatie nog iets extra op te rekken.

Eindresultaat

Dit artikel is geschreven door Johan W. Elzenga en gepubliceerd in 1.2020.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie