Leg het vast! Bloesem in bloei

Amy Schutte 221
Het is weer zover: de magnolia bloeit! De prachtige zacht roze of witte bloesem is al van ver te herkennen, net als de heerlijke geur die ze verspreidt. Een prachtig, natuurlijk schouwspel dat je natuurlijk graag op de gevoelige plaat wil vastleggen. Bij de eerste dag stevige wind is de bloesem weg, dus veel tijd heb je niet. Daarom een paar tips om je foto’s fantastisch te maken.

Compositie

Zorg dat de bloesem centraal staat in je compositie. Kies het kader daar vervolgens op uit. Het kan best zo zijn dat er verder niets te zien is in je foto behalve bloesem, maar dat kan. De kleuren en details van de bloemen kunnen prima op zichzelf staan in een foto. Wil je toch andere elementen van de omgeving in je foto opnemen, zorg dan dat ze niet teveel afleiden en dat de bloesem centraal blijft staan in je foto. Let ook op de achtergrond. Daken, pergola’s etc leiden af, zeker als je ze half onscherp (door scherptediepte) ziet. Zoek ook naar interessante vormen en lijnen; die zijn zeker te vinden. Dat is meteen een goede oefening om je ‘fotografisch oog’ te trainen.

Belichting

Let op je belichting. Vaak zul je van onderaf naar boven fotograferen, en sowieso is de achtergrond meestal lucht. Dat is ook mooi, want het leidt niet af en zorgt ervoor dat de bloesem mooi tot zijn recht komt. Maar, doordat het onderwerp en de achtergrond beide licht zijn, wil je camera vaak onderbelichten. De gemiddelde belichting die de meters op je camera aangeven, zullen waarschijnlijk een te donkere foto geven. Zet de belichting dus handmatig iets hoger. Je wil graag het lichte, frisse van de bloesem in je foto vangen, dus je uiteindelijke foto mag ook licht en fris zijn. .

Ga eens macro

Een hele boom met bloesem is prachtig. Als je ergens rijdt of loopt, vallen deze bomen je vaak al van verre op. Maar uitvergroot (of ingezoomd) zijn ze ook prachtig. De kleuren en vormen van de blaadjes, maar ook de stampers zijn interessant om te fotograferen. Bovendien trekt een boom in de bloesem vaak allerlei leven aan. Veel insecten komen op de bloemen af, net als vogels. De magnolia leent zich ook uitstekend voor macro!

Probeer verschillende soorten licht

Ook voor bloesem geldt dat het zachte licht van de vroege ochtend en de avond goed bruikbaar is. Maar ook de middagzon kan de moeite waard zijn, mits je rekening houdt met de belichting. De blaadjes van de bloesem zijn vaak een beetje transparent, wat erg mooi is om in een foto te vangen. Maar ook zachte bewolking werkt goed. Probeer verschillende lichtsoorten uit om te kijken wat je zelf het mooiste vindt.

Standpunt

Vaak zit de bloesem in de boom en sta jij op de grond. Maar je kunt ook kijken of je eens vanuit een raam in de buurt kunt fotograferen. Dan kijk je van bovenaf op de boom. Of vanaf een ladder, zodat je op dezelfde hoogte komt. Probeer verschillende hoeken uit en wees creatief. Een bloesem foto hoeft niet altijd aan alle ‘regels’ te voldoen en biedt ruimte voor creativiteit in hoeken en standpunten die je anders misschien niet zo snel zou kiezen.

Scherptediepte

Bloesem is prachtig met een kleine scherptediepte. De bokeh achtergrond, met de zachte kleuren, kan een heel rustig geheel geven. Een hele kleine scherptediepte (dus maar een heel klein deel scherp, zoals één bloem) óf een hele grote scherptediepte, waarin een groot deel van je foto scherp is, werkt het beste. Wanneer je er tussenin gaat zitten kan je foto snel rommelig worden. Je moet de aandacht ergens op vestigen, het oog van de kijker leiden naar een bepaald punt. Dat kan het beste één element zijn, of de hele boom.

Bloesem als achtergrond

Natuurlijk maken de mooie, zachte kleuren ook een fijne achtergrond voor portretten. Het is soms even zoeken naar een standpunt, omdat de bloesem vaak hoog zit, maar het levert een frisse, zomerse foto op. Bovendien kan de bloesem als een soort softbox fungeren, omdat het deels licht doorlaat. Maar ook de schaduwen die ze teweeg brengt kun je gebruiken, mits je de bloesem wel in je foto terugziet.

Bloesem is er vaak maar een aantal dagen, dus wanneer het tevoorschijn komt is het zaak om niet te lang te wachten. Maar zelfs als het gevallen is, zijn de bloesemblaadjes op een hoop een goed onderwerp voor een foto. Probeer vooral verschillende dingen uit!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy