Thematische fietsroute in Kaag en Braassem

Redactie 224
Het begon met de vondst van een brief uit 1881 waarin gerept wordt over ‘de Veenmeermin, het vrouwelycke waterwezen’ dat leeft in de polders van de gemeente Kaag en Braassem. Het eindigt vooralsnog met de opening van een permanente openlucht fototentoonstelling annex fietsroute genaamd ‘Veenmeermin waar ben je?’ Dat is het opmerkelijke resultaat van een zoektocht naar bewijzen van het bestaan van de eeuwenoude Veenmeermin.

Brief zet aan tot zoektocht

Toen de bestuursleden van Stichting Tulpenroute de hierboven genoemde brief begin dit jaar in handen kregen, besloten ze te onderzoeken of de getuigenverklaring in de brief op waarheid kon berusten. Initiatiefneemster Erma Rotteveel vertelt: ‘De gedachte dat er in de polders in onze gemeente mogelijk een mirakel leeft in de persoon van de Veenmeermin liet ons niet meer los. We doken in de archieven van de gemeente en het plaatselijke museum en spraken verschillende bewoners op zoek naar meer verwijzingen naar de Veenmeermin. Het was een spannende zoektocht: zou het ons lukken om de waarheid over de Veenmeermin boven water te krijgen?’

Het offeren van tulpen

1881. Tuinder Toon Wesselman stapt over van de groente- naar de bloementeelt. Als hij piekert over welke bloemen goed aarden in natte veengrond, verschijnt de Veenmeermin. Ze fluistert: ‘Tulpen.Ik zorg voor rijke oogsten. Seizoen na seizoen, zolang jij de vroege tulpen met mij deelt.’ Sindsdien worden in de schemeravond regelmatig offerende tuinders gespot.

Op zoek naar Veenmeermin-bewijzen

Inmiddels is de Stichting zover dat de eerste resultaten van de zoektocht met de wereld gedeeld kunnen worden in de vorm van een permanente openlucht fototentoonstelling annex fietsroute, genaamd ‘Veenmeermin waar ben je?’. Fietsers maken onderweg kennis met de Veenmeermin via tien op panelen geplaatste visuele verhalen van de hand van Rotteveel. Zij fotografeerde de gevonden bewijzen over het bestaan van de Veenmeermin op een tot de verbeelding sprekende manier. Ieder fotopaneel vertelt een bijzondere, bloeiende poldersage over de relatie van de Veenmeermin met tulpen, boeren en tuinders. En over de sporen die ze achter heeft gelaten in het polderlandschap. Rotteveel: “We hopen dat mensen deze mooie omgeving midden in het Groene Hart komen (her)ontdekken en met andere ogen gaan bekijken. Daarnaast hopen we natuurlijk ook dat mensen op zoek gaan naar nieuwe bewijzen van het bestaan van de Veenmeermin.” 

Veenmeermin duikt overal op

Voor de totstandkoming van de fietsroute werkte Erma Rotteveel nauw samen met Kiek van der Poel (uitvoering), Annemieke de Man (tekstconcepten), Kitty Hoogenboom en Corine van Alphen (organisatie). Het Veenmeermin-team overhandigt de route na de lancering officieel aan Stichting Tulpenroute, die ook de Tulpenroute vaarvariant beheert. Voorzitter Hans Straathof is er blij mee. “Wij vinden het fantastisch dat in deze fietsroute onze regionale geschiedenis verweven wordt met een tot de verbeelding sprekende poldersage. Waar we ook blij mee zijn, is dat de Veenmeermin nu ook opduikt in de verhalen en foto’s van de Tulpenroute vaarvariant, maar daar zullen we in het voorjaar van 2021 nog nader over berichten.” 

De moeite meer dan waard

De fietsroute ‘Veenmeermin waar ben je?’ is gerealiseerd met ondersteuning van Landschapstafel Leidse Ommelanden, Provincie Zuid-Holland, Holland-Rijnland, Gemeente Kaag en Braassem, Stichting Kaag en Braassem Promotie en Dorpsraad Oud Ade. Straathof: “Dat zoveel partijen dit initiatief omarmen geeft aan dat het op een hele positieve manier bijdraagt aan het behoud van ons regionale culturele erfgoed. Het is dan ook zeer de moeite waard om op de fiets te stappen en de bloeiende poldersage over de Veenmeermin zelf te ontdekken.”  

 Stille getuigen

Je kunt ze overal vinden, zomaar, onverwacht:
tulpen, stille getuigen van haar bestaan. Zoals hier.
Vroeg iemand op deze dijk de Veenmeermin om raad?
Of ‘sprak’ zij uit zichzelf over een ontwikkeling die haar verontrustte?
Er wordt beweerd dat haar stille hinten hoe dan ook altijd de juiste zijn.

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie