Studiofotografie: Kleurcontrasten met behulp van gels

Studiofotografie: Kleurcontrasten met behulp van gels

Senta Bemelman 698
In de studio kun je kleurengels gebruiken voor opvallende portretten. Met behulp van contrasterende kleuren kun je jouw foto’s nog interessanter maken!

In de portretfotografie is belichting belangrijk. Een goede basisbelichting is essentieel voor een goed studioportret. Maar je kunt ook speelse portretten schieten door het gebruik van kleur!

Kleurcontrast

Wanneer je aan de slag gaat met kleuren in je portretfoto is het belangrijk om te begrijpen hoe je kleurcontrasten krijgt en waarom dit goed werkt op een foto. Je krijgt een contrast door bijvoorbeeld schaduwen en highlights. Dit kan ook bij kleuren waar het contrast door het gebruik van complementaire kleuren tot stand komt. Dit zijn tinten die op het kleurenwiel tegenover elkaar liggen. Zo versterken groen en rood of  geel en blauw elkaar. Maak hier gebruik van in je portretfoto.

Kleurengels

Om kleuren in je foto te krijgen kun je speciale gels gebruiken. Kleurengels zijn vaak vierkant van vorm en komen in talloze verschillende kleuren. Je plaatst het gelplaatje met een speciale houder voor je flitser op lamp en het licht wordt gekleurd. Je kan het licht extra verzachten door bijvoorbeeld een softbox of reflectiescherm te gebruiken.

Een simpele opzet is om twee lichtbronnen schuin voor de model te plaatsen en op hem of haar te richten. Hierdoor wordt het gezicht met beide kleuren belicht.

Achtergrond

Je kunt niet alleen je model kleuren, maar ook de achtergrond. Richt een lamp of flitser op de achtergrond en plaats een zwart kartonnen bord of vel op een statief en zet dit tussen het model en de lamp met kleurengel. Leer hier hoe je de achtergrondkleur verandert met behulp van gels.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta