Studiofotografie: Goedkope tips voor betere portretten

Studiofotografie: Goedkope tips voor betere portretten

Senta Bemelman 1404
Bij portretfotografie in de studio denk je al snel aan ingewikkelde lichtopstellingen en dure fotografie-accessoires. Met deze goedkope tips kun je voor weinig geld al een eind op weg komen in de (thuis)studio!

Als je net met studiofotografie begint kan niet alleen de technische kant, maar ook het financiële plaatje overweldigend zijn. Het lijkt alsof je direct alle accessoires en foefjes nodig hebt om professionele kiekjes te schieten. Gelukkig kun je door een paar keuzes en trucs het meeste uit jouw studio halen met weinig middelen.

Lamp

Schaf een fotografielamp aan die constant licht levert. Daarnaast is een paraplu ook erg handig om het licht te reflecteren. Plaats de lamp met paraplu voor je model en laat het licht van boven op hem of haar reflecteren. Neem een groot wit vel papier of stuk karton om het licht nogmaals te reflecteren. Door het onder het gezicht van je model te plaatsen, voorkom je dat er schaduwen ontstaan door het licht van de lamp.

In de onderstaande video zie je hoe je dit precies doet.

Externe flitser

Een andere optie waar je mee kunt beginnen, of die je later aan je studio toe kan voegen is een externe flitser op een standaard. Wanneer je dit in combinatie met een softbox gebruikt, krijg je mooi zacht licht. Een fotografielamp kan een goede aanvulling zijn, omdat je deze kunt gebruiken om de achtergrond te belichten. Hierdoor krijg je een mooiere belichting van je portretfoto.

Achtergronddoek

Een achtergronddoek hoe je niet per se aan te schaffen. Met een beetje creativiteit kun je deze zelf maken. Een wit (gestreken) laken of een zelf beschilderd canvas kan prima werken voor portretfoto’s. Hang het doek over twee hoge, normale lampen. Of zet het canvas op een tafel en laat dit tegen de muur rusten.

Bekijk hier nog meer tips voor goedkope portretfotografie in de studio. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta