Studiofotografie: silhouet creëren

Studiofotografie: eenvoudig een silhouet met lichtrandje maken

Fokelien Broekstra 3754
Je hebt het vast weleens voorbij zien komen, een silhouet van een persoon met een perfect zwarte achtergrond. Een goede silhouet maken is niet moeilijk, als je maar weet hoe het moet. Je leest het hier!

Silhouet in de studio

Een silhouet creëren in een studio is een stuk makkelijker voor elkaar te krijgen dan wanneer je buiten in de natuur staat. Met één lamp en een softbox kun je al flink experimenteren en een prachtige Low Key opname creëren. Harde overgangen of juist zacht, het maakt allemaal weinig uit.

Foto: Judith Vrugt

Model positioneren

Positioneer je model in het midden van jouw studio-opstelling. Plaats vervolgens de softbox pontificaal naast je model. Op het moment dat je softbox op zijn plek staat, kun jij je model gaan aansturen. Laat hem eerst een kwartslag draaien zodat hij recht in je softbox kijkt. Laat je model vervolgens naar de camera toekomen. Je stopt je model als het licht van de softbox uit het gezichtsveld verdwenen is. Je zult zien, als de studio al donker is, dat het frontale licht dat op het gezicht viel verdwenen is. Probeer eens een foto te maken en bekijk of je het gewenste resultaat hebt.

Foto: Hilde Remerie

Voor of achter

Soms kan het nodig zijn om je model toch een stapje terug te zetten. Het kan net wat mooier zijn als er ook licht op de wang valt of dat er juist wat minder licht op het gezicht valt. Zorg ervoor dat je model in dezelfde hoek blijft staan dan toen hij net een kwartslag gedraaid was.

Deel jouw silhouetfoto's in onze lezersgallery.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien