Spelen met je point of view

Amy Schutte 343
‘Point of view’ betekent letterlijk ‘punt van waar je kijkt’. Je standpunt dus. Meestal ben je geneigd om te fotograferen vanuit ooghoogte; je brengt, meestal staand, de camera naar je oog en maakt een foto. We zien de wereld om ons heen ook vanaf dat punt, dus er is niets mis mee. Het is alleen niet perse heel creatief.

Probeer eens iets anders

Probeer daarom eens een poosje juist niet vanaf ooghoogte te fotograferen. Zak eens door je knieën, ga op je buik op de grond liggen, stap een traptrede op of ga op tafel staan; ineens ziet een onderwerp er heel anders uit. En dat niet alleen, het licht valt ook ineens heel anders.

Vanaf boven

Dit wordt ook wel vogelperspectief genoemd. Door van bovenaf te fotograferen krijg je een heel ander beeld dan wanneer je vanaf ooghoogte op een situatie neerkijkt. Het onderwerp (ook personen) lijkt letterlijk kleiner. Je kunt hiermee de hele betekenis  veranderen. Maar het kan ook een goed overzicht geven van een ruimte. Om dit effect te bereiken kun je ergens op gaan staan, maar je kunt ook de camera boven je hoofd houden en je LCD scherm naar beneden draaien, als dit mogelijk is met jouw toestel. Of je tilt een monopod de lucht in. Ben je een de stad? Dan kun je te gekke foto’s maken vanaf het dak van een hoog gebouw. Het gevoel dat je foto geeft is heel anders dan vanaf ooghoogte.

Kikvors

Ook een erg leuk standpunt om mee te spelen is vanaf de laagte. Dit wordt ook wel kikker of kikvorsperspectief genoemd. Ook hiermee kun je de betekenis wat veranderen; staatshoofden worden niet voor niets altijd vanaf een iets lager standpunt gefotografeerd. Maar ook gebouwen lijken groter wanneer je ze vanaf een lager standpunt in beeld brengt. Of fotografeer eens recht naar boven in een dichtbegroeid bos. Het dramatische effect is gigantisch!

Kijk om je heen

Door oplettend te zijn op verschillende standpunten kun je een foto veel interessanter maken. Soms is een foto van de reflectie in een gebouw  interessanter dan wanneer je de foto rechtstreeks zou maken. Of door een ruit, of vanuit een rijdende tram. Je kunt alle kanten op. Wil je ergens een foto van maken, kijk dan eerst om je heen om te bepalen vanaf welke plek je het onderwerp het beste in beeld krijgt. En probeer voor jezelf ook meteen een creatief alternatief te bedenken. Je zult zien dat je daar leuke foto’s door krijgt.

Benen

Het beste instrument voor fotografen zijn je twee benen. Loop dus rond en probeer verschillende dingen uit. Een paar stappen naar voren of achteren kunnen soms al een heel verschil maken. Ga eens op je knieën zitten of ga ergens op staan. Ze zijn van onschatbare waarde, die benen!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy