Ga voor een goed standpunt

Amy Schutte 1453
Een goed standpunt kan je foto aanzienlijk beter maken. Hoe kies je vanaf waar, en vanaf welke hoogte je fotografeert, en wat voor invloed heeft het?

Kijk maar eens door je foto’s, en je zult zien dat het merendeel van je foto’s vanaf ooghoogte gemaakt is. Logisch, want zo zien we de wereld om ons heen en we zijn geneigd om de camera naar ons gezicht toe te brengen. Maar het standpunt kan ook anders.

Laag standpunt: kikker

Een erg leuk standpunt om mee te spelen is vanaf de laagte. Dit wordt ook wel kikker of kikvorsperspectief genoemd. Ook hiermee kun je de betekenis wat veranderen; staatshoofden worden niet voor niets altijd vanaf een iets lager standpunt gefotografeerd. Je kijkt dan letterlijk tegen hen op. Maar ook gebouwen lijken groter wanneer je ze vanaf een lager standpunt in beeld brengt. Of fotografeer eens recht naar boven in een dichtbegroeid bos. Het dramatische effect is gigantisch!

Vanaf boven: vogel

Dit wordt ook wel vogelperspectief genoemd. Door van bovenaf te fotograferen krijg je een heel ander beeld wanneer je van bovenaf op een situatie neerkijkt. Bij personen maakt het ze letterlijk kleiner. Je kunt hiermee de hele betekenis iets veranderen. Maar het kan ook een goed overzicht geven van een ruimte. Je kunt ergens op gaan staan, maar je kunt ook de camera boven je hoofd houden en je LCD scherm naar beneden draaien als dit mogelijk is met jouw toestel. Of je tilt een monopod de lucht in. Ben je een de stad? Dan kun je juist te gekke foto’s maken vanaf het dak van een hoog gebouw. Het gevoel dat je foto geeft is heel anders dan vanaf ooghoogte.

Standpunt op ooghoogte

Ooghoogte hoeft niet perse de ooghoogte van jou als fotograaf te zijn. Ga eens op ooghoogte van het onderwerp, zelfs als dat onderwerp geen ogen heeft. Door op dezelfde hoogtelijn met je onderwerp te zijn, maak je meer contact. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van kinderen of kleine dieren. We kunnen ze in de foto recht in de ogen kijken, en we zien de wereld vanuit hun perspectief. Maar ook planten of voorwerpen zijn interessant om te fotograferen vanaf gelijke hoogte. Speel ermee!

Probeer eens iets anders

Probeer eens een poosje juist niet vanaf ooghoogte te fotograferen. Zak eens door je knieën, ga op je buik op de grond liggen, stap een traptrede op of ga op tafel staan. ineens ziet een onderwerp er heel anders uit. En dat niet alleen, het licht valt ook ineens heel anders.

Door oplettend te zijn op welk standpunt je kiest kun je een foto veel interessanter maken. Soms is een foto van de reflectie in een gebouw een interessanter dan wanneer je de foto rechtstreeks zou maken. Je kunt alle kant op. Wil je ergens een foto van maken, kijk dan eerst om je heen om te bepalen vanaf welke plek je het onderwerp het beste in beeld krijgt. En probeer voor jezelf ook meteen een creatief alternatief te bedenken. Wees niet te snel tevreden en daag jezelf uit. Zo kom je tot betere, creatieve resultaten.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy