Snelle fotografietips voor portretten op locatie

Snelle fotografietips voor portretten op locatie

Senta Bemelman 781
Merk je dat portretfoto’s vaak hetzelfde worden? Gebruik deze snelle tips voor betere resultaten!

Portretfotografie is een leuke, maar ook uitdagende tak voor beginnende fotografen. Ineens moet je ook samen met een model werken en deze tijdens het fotograferen aanwijzingen geven. Met een paar kleine aanpassingen kun je al betere portretten schieten. Deel jouw mooiste portretfoto ook in onze Gallery en licht toe hoe je deze maakte!

Van buiten naar binnen

Plaats je model in een deuropening en fotograaf van buiten naar binnen. Op deze manier gebruik je het daglicht zonder dat dit overbelichting of schaduwen in het gezicht oplevert.

Reflectiescherm

Fotografeer op locatie in de schaduw en gebruik een reflectiescherm om het aanwezige zonlicht te weerkaatsen. Op deze manier word het licht ook zacht en krijg je een goed belichte foto. Een witte muur kan op dezelfde manier worden gebruikt, indien je geen reflectiescherm paraat hebt.

Softbox

Een andere manier waarop je snel betere portretten maakt, is een softbox. In combinatie met een externe flitser kun je op deze manier een goede belichting krijgen. De softbox filtert en verdeelt het licht, waardoor dit geen schaduwen of vertekeningen oplevert. Dit kun je in de schaduw gebruiken, of om je model beter te belichten in situaties waarbij je model te donker in de foto terugkomt.

Achtergrond

Let op de achtergrond. Vaak kunnen storende elementen jouw foto minder fraai maken. Let op of de kleuren en het licht op de achtergrond een goede toevoeging zijn. Je kunt er ook voor kiezen om minder aandacht op de achtergrond te vestigen door deze onscherp in beeld te brengen. Dit kan door middel van scherptediepte. Kies een laag diafragmagetal voor meer onscherpte en vergroot eventueel de afstand tussen je model en de achtergrond en de afstand waarmee jij het model fotografeert. Probeer diverse mogelijkheden uit totdat je de gewenste achtergrond krijgt.

Wat is jouw ultieme portrettip?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta