Maak betere portretten met natuurlijk licht

3 simpele tips voor betere portretten met natuurlijk licht

Senta Bemelman 651
Bij portretfotografie op locatie werk je voor het grootste gedeelte met natuurlijk licht. Omdat je hier weinig controle over hebt als fotograaf, moet je ermee leren omgaan. Met deze drie simpele tips kom je een eind op weg.

In de portretfotografie kun je natuurlijk licht op slimme manieren verwerken in je foto. Op een dag met voldoende zonlicht kun je snel een goede belichting krijgen.

Tip 1: Reflecteer

IS het zonlicht fel, reflecteer dit dan via een witte muur of een reflectiescherm. Doordat het licht weerkaatst, wordt dit zacht en over het gezicht van je model verdeeld.

Tip 2: Gebruik schaduwen

Plaats je model liever niet in het directe zonlicht. Sta liever in de schaduw en probeer het zonlicht te weerkaatsen. Eventueel kun je ook een externe flitser met bouncekap bovenop je camera plaatsen. Of kun je de flitser op een statief plaatsen met een softbox eromheen. Hiermee wordt het flitslicht ook zacht en over het gezicht verdeeld.

Tip 3: Benut het gouden uur

Tijdens het gouden uur kleurt de lucht rood-oranje-geel en kun je mooie portretten schieten. Het gouden uur is het moment vlak ná zonsopgang en vóór zonsondergang. Doordat het licht minder fel is, geeft dit minder harde schaduwen in het gezicht dan wanneer je midden op de dag in het felle zonlicht fotografeert.

Heb jij ook een mooie portretfoto? Deel deze in onze Gallery. Wij zijn benieuwd!

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta