Fotograferen bij slecht weer

Amy Schutte 744
De afgelopen paar dagen regende het weer flink en liet de zon zich maar weinig zien. Je kunt weinig ondernemen, tenzij je binnen aan de slag gaat met je camera. Of niet?

Eén van ‘s werelds beroemdste fotografen, Ansel Adams, zei: ‘slecht weer zorgt voor goede fotografie’. Als een groots icoon dat zegt, mogen we dat wel aannemen. Maar hoe pak je het aan?

Plannen

Het is sowieso altijd een goed idee om je shoot te plannen. Dus begin eenvoudig: controleer de weersverwachting. Want het is natuurlijk handig om te weten waarop je je moet voorbereiden.

Veiligheid

Veiligheid staat voor alles. Dat geldt ook bij slecht weer.  Bij harde windstoten is het bijvoorbeeld misschien niet zo veilig om in het bos te fotograferen. Let op bij weeralarmen en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Geen enkele foto is een ongeluk waard.

Je apparatuur bij slecht weer

Verschillende camera’s (en andere apparatuur) reageren verschillend op de elementen. De ene camera heeft goede seals, waardoor het beter beschermd is tegen water of zand. Check de reviews van jouw apparatuur op internet. Over het algemeen wordt de sealing van camera’s steeds beter en ook betaalbare camera's en objectieven zijn tegenwoordig vaak spatwater- en stofbestendig. Komt jouw apparatuur niet goed uit die tests? Neem dan extra bescherming mee, zoals een regenhoes.

Pak je cameratas goed in

Neem zakdoekjes en microfiberdoekjes mee. De zakdoekjes nemen het water beter op dan de microfiber doekjes, maar soms blijft smeer je stof en vuil eerder uit met zo'n (papieren) doekje. Dan komt een microfiberdoekje goed van pas. Daarmee kun je ongewenst vuil gemakkelijk wegpoetsen. Gebruik bij voorkeur geen zonnebril doekjes, want die zijn meestal behandeld met materiaal dat de coating op je lens kan beschadigen. Zorg ook dat je een handdoek of iets dergelijks meeneemt voor je handen, zodat je met schone en droge handen je objectief kunt wisselen of je spullen kunt opbergen.

Gebruik je zonnekap

Als het regent, is de zonnekap uitstekend geschikt als regenscherm. Zo voorkom je druppels op de voorste lens, en hoe je niet steeds te poetsen.

Maak slecht weer je onderwerp

Wat moet je dan fotograferen bij slecht weer? Nou, het weer zelf! Probeer regendruppels te vangen in je foto, wind in beeld te brengen (bomen of opwapperend haar) of hagel te laten zien (bij voorkeur als je zelf onder een afdakje kunt staan).

Slecht weer is dus geen reden om niet te gaan fotograferen. Ook niet buiten!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy