Fotografie ideeën voor binnen

Amy Schutte 376
Fotografie is als een spier, die je het beste kunt blijven trainen. Zo word je steeds beter. Maar wat als het slecht weer is en je binnen wilt blijven?

Ook bij slecht weer kun je fotograferen. Natuurlijk kun je je regenpak uit de kast halen en een goede regenhoes om je camera doen. Maar je kunt ook binnen aan de slag. We geven je wat suggesties.

Olie, water en zeep

Met olie, water en zeep kun je enorm leuke abstracte foto’s maken. Helemaal wanneer je over een glasplaat beschikt (een glasplaat van een oud fotolijstje kan bijvoorbeeld prima werken). De foto’s werken goed met een macro objectief, maar dat hoeft niet perse. Als je een statief hebt waarmee je je camera recht naar beneden kunt richten, is dat fijn. Anders kun je uit de hand fotograferen.  Begin met een beetje olie op de plaat. Houd in de gaten dat de olie in het kader van je foto uitkomt. Voeg nu steeds een paar druppeltjes afwasmiddel en water toe met behulp van het lepeltje. Vervolgens weer wat olie, dan weer wat afwasmiddel, water etc. Om de vorm van de bubbels wat te veranderen kun je een beetje met het lepeltje roeren. Door een gekleurd papiertje onder het glas te leggen (bij voorkeur met wat afstand, door het glasplaatje bijvoorbeeld op een stapel boeken te leggen), krijg je een extra leuk effect. Inpakpapier is daarvoor bijvoorbeeld uitstekend geschikt.

Food photography

Food photography is ook enorm leuk om binnen te doen. Je kunt je werkelijk alles kiezen als onderwerp en je kunt je helemaal uitleven in de styling. Kies kleuren en voorwerpen die bij het onderwerp passen, zodat je een consistente sfeer in je foto’s krijgt. Kies ook een hoek die bij past bij het onderwerp. Hoge gerechten kun je wellicht meer van de zijkant fotograferen, platte gerechten zijn mooier recht van boven. Je hoeft overigens niet perse complete gerechten te fotograferen, losse ingrediënten kun je ook op een creatieve manier in beeld brengen.

Bloemen en planten kunnen ook binnen

Bloemen en planten zijn ook veelzijdige onderwerpen. Je kunt bloemen plukken als het nog lekker weer is, of een eenvoudig bosje kopen. De meeste huishoudens hebben wel één of meerdere planten. Pak er eens een macro objectief bij. Zo kun je details uitvergroten en zelfs abstracte beelden maken van het onderwerp. Speel met scherpte en, in het geval van bloemen, met de kleuren.

Kaarsen of een haardvuur

Als het donker begint te worden, of je een donkere kamer hebt, kun je het gezellig maken en een vuurtje laten branden. Geen eenvoudig onderwerp, maar kaarsen of een haardvuur kunnen je sfeervolle plaatjes opleveren. Ook hier zou je het in het abstracte kunnen zoeken, maar dat hoeft niet. Kijk eens of je een glad oppervlak of een spiegel kunt gebruiken voor reflectie, om je foto extra interessant te maken. Let ook op de witbalans, deze foto’s mogen best wat warmte uitstralen.

Verdiep je in nabewerking

Een regenachtige dag is natuurlijk ook bij uitstek geschikt om je skills op het gebied van nabewerking eens extra op te poetsen. Probeer je op in één bepaalde techniek tegelijk te verdiepen. Er zijn veel tutorial video’s op Youtube die je stap voor stap meenemen, waarna je zelf verder kunt experimenten. Later heb je daar natuurlijk weer profijt van!

Slecht weer is zeker geen reden om niet te fotograferen. Met wat creativiteit kun je binnen fantastische platen maken. Succes!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy