Rechtszaak over copyright voor foto's van tandarts

Sterre Hartjes 479
Tandarts Mitchell Pohl gaat een rechtszaak aan voor copyright op zijn foto's. De tandarts maakte foto's van het gebit van patiënten om zijn werk te kunnen laten zien. Deze foto's werden echter gebruikt op andere websites zonder toestemming.

Cosmetische tandarts

Tandarts Mitchell Pohl, uit Florida, maakte voor en na foto's van patiënten om het resultaat van zijn werk te laten zien. De tandarts is gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde. Pohl was zo slim om reverse image search uit te voeren op zijn foto's, waardoor hij terecht kwam dat andere websites zijn foto's gebruikten.

Gebrek aan creativiteit 

De tandarts klaagde de websites aan, waarna de rechtsbank stelde dat er minstens zeven websites van tandartsen waren die zijn werk gebruikte. De websites van de andere tandartsen werden allemaal gerund door hetzelfde zorgmarketing bedrijf. Natuurlijk diende hij de rechtszaak in wegens inbreuk op het auteursrecht, maar de rechtbank nam een ​​verrassende beslissing. De rechter oordeelde dat de foto's niet voldoende creativiteit en originaliteit hadden waardoor de foto's niet beschermd konden worden door auteursrecht.

De rechtbank verklaarde dat de foto's van de tandarts niet van auteursrechten konden worden voorzien. De rechtbank zag niks creatiefs in het maken van een close-up foto's van tanden. Ook de jury was het hier mee eens.

Valse reclame

Het Hof van Beroep voor het elfde circuit was het dan weer niet eens met dat statement en heeft de beslissing van de rechtbank ingetrokken. Volgens hen regisseert Pohl zijn foto's met belichting, compositie en de keuze van camera dat uiteindelijk het gewenste resultaat levert. Zelfs als dit niet het geval is, tonen de foto's van de tandarts nog steeds zijn werk. Om nog te zwijgen over het feit dat zijn foto's werden gebruikt voor valse reclame.

Lees ook: Copyright en social media