Praktische tips voor onderwaterfotografie

Amy Schutte 1144
Onderwaterfotografie is heel anders dan ‘bovenwaterfotografie’. Toch blijven er ook een hoop principes overeind.

Natuurlijk heb je voor onderwaterfotografie andere apparatuur nodig. Of in elk geval aanvullende apparatuur. Maar hoe zit het verder?

Compositie in onderwaterfotografie

Ook voor onderwaterfotografie is een goede compositie belangrijk. Dat betekent dat je de compositieregels kunt toepassen. Of je kunt zoeken naar kijklijnen. Laten we er even vanuit gaan dat je niet in een zwembad fotografeert maar gaat duiken om je foto’s te maken. In sommige gevallen daal je af langs een lijn: deze kun je uitstekend als kijklijn gebruiken. Probeer ‘m juist niet verticaal in te zetten. Het voordeel van onderwater is dat vaak heel onduidelijk is wat boven en onder is, je hebt immers geen horizon. Daar kun je heel goed mee spelen door je camera bijvoorbeeld te kantelen. 

Instellingen

Water filtert het rood uit het licht, vooral wanneer je dieper gaat. Eventueel kun je een rood filter gebruiken, of kijk of je camera een onderwater witbalans heeft. Hoe dieper je gaat, hoe meer kleur je verliest. Het gebruik van een flitser biedt dan uitkomst. Zet je diafragma niet helemaal open, zodat je een wat ruimere scherptediepte hebt. Helemaal stilstaan/hangen is namelijk best moeilijk en nauwkeurig focussen ook. Ga dus bij voorkeur niet wijder dan f/8. Vanwege die beweging is een snelle sluitertijd ook een aanrader, 1/400 of sneller. De ISO zet je zo laag als de lichtomstandigheden het toelaten. Zet de autofocus ook aan, op continu als die mogelijkheid er is. Wellicht is het ook een goed idee om je camera in burst mode te zetten, omdat vaak niet alle foto’s even goed slagen. Omdat je flink zult moeten nabewerken in fotograferen in RAW aan te raden, dus het is afhankelijk van de ruimte op je SD kaart. 

Licht in onderwaterfotografie

Water filtert licht weg, en hoe dieper je gaat hoe lastiger het wordt om te fotograferen. Je kunt flitsers gebruiken, als je daar de beschikking over hebt. Het enige nadeel is dat, met een cameraflitser, kleine zwevende deeltjes in het water ook oplichten, waardoor het kan lijken of het sneeuwt. Door externe flitsers te gebruiken die je van de zijkant op het onderwerp richt, ondervang je dit probleem voor een groot gedeelte. Wel vereist dat enige oefening. Heb je geen flitsers? Kies dan je onderwerp goed uit. Kleine visjes die snel bewegen zullen al snel onscherp worden in je foto. 

Ga voor grote onderwerpen

Zeker wanneer je geen flitser hebt, zijn grote onderwerpen gemakkelijker (scherp) in beeld te brengen bij onderwaterfotografie. Denk aan andere duikers, wrakken of grote vissen. De bewegingen zijn bovendien vaak rustiger (of is er niet), waardoor je minder kans hebt op bewegingsoncherpte. Je kunt je foto’s eventueel omzetten naar zwart-wit en het contrast flink vergroten. Je verliest immers al veel kleur (tenzij je inflitst), dus zwart-wit is een goede oplossing. Zo heb je prettige, scherpe foto’s.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy