Onderwaterfotografie in het zwembad

Amy Schutte 1262
Onderwaterfotografie is niet alleen iets voor de zomer! Ook in en om het zwembad kun je je creativiteit de vrije loop laten, en prachtige foto’s maken.

Je foto’s krijgen al snel een ‘editorial’ look. De reflectie van het water, of de reflectie van licht in water geven je foto’s een extra dimensie. Maar onderwaterfotografie is zeker een uitdaging, want over het algemeen gaan apparatuur en water niet goed samen.

Onderwatercamera of behuizing

Je kunt je bestaande camera waterbestendig maken of een speciale onderwater camera aanschaffen. Welke je kiest is afhankelijk van je budget en je wensen. Veel onderwatercamera’s kunnen maar tot een bepaalde maximale diepte. Voor snorkelen en zwembad foto's is dat voldoende, maar voor diep duiken wellicht niet. Onderwaterhuizen gaan vaak wel tot 30 meter, maar zijn kostbaar. Bovendien moet je vaak losse onderdelen aanschaffen voor je lens, en is een onderwaterhuis alleen bruikbaar voor één specifiek model body. Daarnaast heb je een poort of dome van kunststof of glas voor je objectief nodig.

Aan de slag met onderwaterfotografie

Zout water dat kalm is, is vaak het meest helder. Zwembaden hebben veel chemicaliën en daardoor troebel en ook zoet water is vaak minder helder. Je kunt hier niets aan doen (tenzij je een prive zwembad hebt). Hoe dichterbij je onderwerp, hoe minder vuil er tussen de camera en het onderwerp zit. Omdat je op grotere dieper weinig licht hebt, kun je ervoor kiezen om flitsers te gebruiken. Het enige nadeel is dat, met een cameraflitser kleine zwevende deeltjes in het water ook oplichten, waardoor het bijna kan lijken of het sneeuwt. Door externe flitsers te gebruiken die je van de zijkant op het onderwerp richt, ondervang je dit probleem voor een groot gedeelte. Wel vereist dat enige oefening. Verder is het een kwestie van wegwerken in de nabewerking.

Voordat je begint

Controleer al je spullen. Weet hoe je behuizing of camera werkt voor je het water in gaat. Een klein foutje kan je je camera kosten, en dat wil je niet. Zet eerst alles. boven water, in elkaar bij goed licht. Zo weet je hoe het moet. Controleer vervolgens de instellingen, soms werken de knoppen iets anders en het is beter om dat boven water al uit te vinden. Controleer de rubberen o-ringen, die zorgen ervoor dat het water niet door kan dringen. Smeer ze eventueel in met speciaal onderhoudsmiddel. Zorg voor voldoende geheugen en vergeet niet om volle batterijen in je camera te doen!

Instellingen onder water

Houd er bij onderwaterfotografie rekening mee dat water rood licht uit het water filtert, vooral wanneer je dieper gaat. Eventueel kun je een rood filter gebruiken, of kijk of je camera een onderwater witbalans heeft. Hoe dieper je gaat, hoe meer kleur je verliest. Het gebruik van een flitser biedt dan uitkomst. In een zwembad kun je over het algemeen redelijk aan de oppervlakte blijven, dat is makkelijker. Zet je diafragma niet helemaal open, zodat je een wat ruimere scherptediepte hebt. Helemaal stilstaan is namelijk best moeilijk en nauwkeurig focussen ook. Ga dus bij voorkeur niet wijder dan f/8. Vanwege die beweging is een snelle sluitertijd ook een aanrader, 1/400 of sneller. De ISO zet je zo laag als de lichtomstandigheden het toelaten. Zet de autofocus ook aan, op continu als die mogelijkheid er is. Wellicht is het ook een goed idee om je camera in burst mode te zetten, omdat vaak niet alle foto’s even goed slagen. Omdat je flink zult moeten nabewerken in fotograferen in RAW aan te raden, maar dat is afhankelijk van de ruimte op je SD kaart.


Praktisch

Waarschijnlijk heb je een duikbril op, wat het lastiger maakt om door de zoeker te kijken. Liveview activeren is dan nodig. Houd verder, zeker in ondiep water, de richting van het licht in de gaten. Net als boven water is het effect heel anders wanneer het licht van voren op het onderwerp schijnt dan wanneer het van achter komt (silhouet). Doordat het water al veel licht wegfiltert en je onder water dus met minder licht uit de voeten moet, maakt tegenlicht het onderwerp vaak grijzig. Ga je in ondiep water aan de slag met een model? Houd dan altijd de veiligheid in de gaten. Kleding die zweeft is mooi op de foto, maar kan gevaarlijk zijn als je model erin verstrikt dreigt te raken. Veiligheid voor alles, juist bij onderwaterfotografie!


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy