Prachtige kleuren in je foto's zonder nabewerking

Prachtige kleuren in je foto's zonder nabewerking

Liesbeth Wesdijk 565
Je wilt dat je foto's sprankelen, maar je wilt niet dat de nabewerking de boventoon voert? Lees onze tips om betere kleurenfoto's te maken

Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat vervelende reflectie worden weggenomen en de juiste kleuren overblijven. Soms zijn die kleuren niet eens voor het oog zichtbaar, maar ze zijn er wel. Zo'n filter werkt heel erg goed met bladeren, de lucht, water en huidskleur.

Onderbelichten

Vaak berekent je camera de belichting op de lichtste gedeeltes van een beeld. Hierdoor kunnen kleuren soms wat fletser uitvallen dan ze in werkelijkheid zijn. Dit kun je voorkomen door 2 – 3 stops onder te belichten. Je zult merken dat je kleuren dan intenser zijn.

Verlevendigen

In de meeste camera's heb je de mogelijkheid om de kleuren aan te passen naar 'levendig' of 'extra levendig' via het 'beeld optimaliseren' in je menu. Probeer één van deze twee functies eens uit en zie wat dat met je kleuren doet.

Gebruik de witbalans

In deze menu-instellingen zie je ook de functie voor witbalans. Maak eens een foto in de automatische stand en daarna in de bewolkte stand. Wat een verschil hè? Een goed gebruik van de witbalans verbetert je foto's enorm.

Fotografeer op het juiste moment

De gouden uurtjes zijn de mooiste momenten om te fotograferen. Maar bepaal ook de juiste dag. Stel dat je prachtige herfstkleuren wilt fotograferen, misschien kun je dan beter nog even twee dagen wachten voor echt spectaculaire kleuren. Houd je omgeving en de natuur in de gaten, dan weet je precies wanneer het het juiste moment is!

Heb jij net als Stephan Jansen, ook een prachtige foto gemaakt waar de kleuren vanaf spetteren? Plaats hem dan in onze lezersgallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth