Portretfoto’s maken in een studio van 5 euro

Portretfoto’s maken in een studio van 5 euro

Redactie digifoto Starter 2550

Fotograferen kan een dure hobby zijn. Toch zijn er gelukkig soms een paar hacks die het leven net wat makkelijker maken. Hier delen we hoe je prachtige ‘studio’ foto’s kan maken met een studio ter waarde van slechts 5 euro.

Lakens, lakens, lakens

Om portretfoto’s te maken in jouw studio van vijf euro is het belangrijk dat je een ruimte hebt waarbij je het daglicht kan blokken, óf kan filteren. Een tip hierbij; elke ruimte wordt lichtdicht als je foto’s maakt in de avond.

Portretfoto’s bij daglicht

Als je werkt met daglicht, dan is het belangrijk dat je dit filtert. Zorg ervoor dat je jouw hoofdpersoon plaats in een hoek van ongeveer 20 graden ten opzichte van het daglicht van buiten. Zorg dat je het daglicht filtert door er een wit laken voor te hangen.

Lees ook: Nabewerken herfstfotografie

Portretfoto’s met een andere lichtbron

Als externe lichtbron kan je van alles gebruiken: bijvoorbeeld een bureaulamp of een andere lamp. Het is daarbij wel belangrijk dat je ook dit licht filtert door er een wit laken voor te hangen. Als je gloeilicht gebruikt en er is in de ruimte ook nog daglicht zichtbaar dan wordt dit niet zo mooi: immers heb je dan gemengde lichtbronnen en dan schiet je witbalans alle kanten op. Zorg er dan ook voor dat je altijd maar één lichtbronsoort hebt.

portretfoto's maken studio 5 euro

Fotograaf: Simon Robben

De volgende stap

Nu heb je een lichtbron, maar wat doe je met de achtergrond? Simpel, ook dit probleem los je op door middel van lakens. Maar je hoeft je hierbij niet te beperken tot het simpele wit (tenzij je een clean staatsportret wil maken). Ga je voor één egale kleur, dan kan het interessant zijn om ook iets anders op de achtergrond te zetten, bijvoorbeeld een bos bloemen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een witte en een zilveren beautydish?

Let op je afstand tot de achtergrond

Gezien je dit artikel leest en dus waarschijnlijk niet zo heel veel budget hebt om te fotograferen, geef ik je graag nog een bonustip mee. Veel mensen zijn dol op een onscherpe achtergrond bij portretten, maar hebben mogelijk niet veel geld voor een heel duur objectief waarbij je dit effect voor elkaar krijgt. Gelukkig kan je dit effect ook met minder geld bereiken. Zorg ervoor dat je je als fotograaf dicht op je model bevindt of bent ingezoomd op je model. Daarnaast zorg je ervoor, dat de achtergrond zich juist weer ver weg bevindt. Voilà, je hebt een onscherpe achtergrond.

Nog een bonustip

Als je geduld hebt, kan je op een site als AliExpress al een (kleine) achtergrond bestellen voor zo’n 7 euro. Het is even puzzelen, want juist de kleinere formaten zijn goedkoper. Ik maakte er onder andere onderstaand portret mee. Heb je nog een tip voor het maken van portretfoto’s die je graag met ons wil delen? Zet hem in de opmerkingen hieronder.

Portretfoto's studio vijf euro

Fotograaf Eefke Burg, model Noortje Burg. Foto gemaakt met achtergrond, Godox-flitser en Caruba Curved Face Reflector. 

Foto kopafbeelding: Moose Studios

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie