3 portretfotografie tips die je foto's meteen verbeteren

Inspiratie: 3 portretfotografie tips die je foto's meteen verbeteren

Redactie digifoto Starter 2979
Fotograaf Manny Ortiz deelt op zijn YouTube-channel een heleboel handige tips waar je als fotograaf veel aan hebt als je betere portretfoto's wil maken. In zijn laatste video deelt hij 3 portretfotografie tips waar je foto's meteen beter van worden, waar je geen dure camera's of objectieven voor nodig hebt die zorgen voor een prachtige bokeh op de achtergrond. Hij maakte de foto's met zijn Fujifilm X100F camera.

Eerste tip voor betere portretfotografie: leidende lijnen

De eerste tip die hij met ons deelt heeft te maken met leidende lijnen. Een leidende lijn is een lijn in het beeld die je met je oog kan volgen waardoor je in het beeld wordt getrokken. Leidende lijnen kan je in de natuur terugvinden, maar zijn ook vaak terug te vinden in gebouwen. Fotograaf Manny Ortiz gaat dan ook aan de slag met zijn model met gebouwen op de achtergrond.

portretfotografie, portret, foto, portretfoto, portretfoto's

De tweede foto die hij maakt met leidende lijnen is gemaakt op een brug: 'Hier zijn de leidende lijnen erg duidelijk,' geeft de fotograaf aan. 'We hebben een brug, die op een bepaald punt kruist, wat  ervoor gaat zorgen dat alle aandacht uitgaat naar het model.' Let op, want dit soort beelden kunnen er ook vaak voor zorgen dat de beelden cliché en een beetje saai worden, geeft de fotograaf aan. Hij maakt dan ook twee vergelijkende shots: eerst eentje waar ze in het midden staat en eentje waar hij juist een andere hoek opzoekt, die een stuk interessanter is om naar te kijken.

portretfotografie, portret, foto, portretfoto, portretfoto's

Het gebruiken van negatieve ruimte

De tweede tip voor het maken van betere portretfotografie die hij graag met de kijkers deelt heeft te maken met zogenaamde 'negatieve ruimte.' Hij maakt hiervoor foto's met een skyline op de achtergrond waarbij de gebouwen het grootste deel van het beeld vullen. 'Ik ga haar al bij haar schouders afsnijden,' vertelt Manny. 'Veel fotografen denken dat er met negatieve ruimte wordt bedoeld als er helemaal niets is terug te vinden in de achtergrond. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn, je kan het ook met iets anders opvullen.' De negatieve ruimte is dan ook de ruimte die niet wordt opgevuld met je hoofdpersoon.  

portretfotografie, portret, foto, portretfoto, portretfoto's

Laatste tip betere portretfotografie: gebruik van kleur

'De laatste tip zal ik waarschijnlijk niet heel veel hoeven toelichten. Deze gaat over het gebruik van kleur.' Op het moment dat je elementen in je foto laat zien die veel opvallende kleuren vertonen, dan geeft dit meteen iets extra's aan het beeld. Dit laat hij zien door zijn model te plaatsen naast mooie, opvallende bloemen.

Over de Fujifilm X100F

De Fujifilm X100F waar de fotograaf mee aan de slag is gegaan is een veelzijdige compactcamera met de functies van een systeemcamera. Zo heeft de camera een hybryde viewfinder. De Fujifilm X100F is redelijk onopvallend waardoor deze heel fijn is toe te passen bij portretfotografie op straat. Met de wielen op de bovenkant van het toestel kan je gemakkelijk de sluitertijd en de lichtgevoeligheid snel aanpassen.

Bekijk de volledige video hieronder: 

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie