Portretfoto's maken in een kleine studio

Redactie digifoto Starter 1096

Veel fotografen werken vanuit hun huis in een kleine studio. Dat lijkt lastig, toch moet een kleine studio geen probleem zijn tijdens het fotograferen van portretfoto's. Fotograaf Mark Wallace legt uit hoe je zelfs in de kleinste studio goede portretfoto's kan maken.

 

Lichtopstelling voor portretfoto's 

Het idee van Wallace voor portretfoto's in kleine ruimtes is om twee kleinere lampen dichtbij het onderwerp en de camera te zetten. Een van de lampen is gericht naar de camera. Hierdoor valt de grootte van de ruimte minder op. De andere lamp gebruikt hij om het onderwerp te belichten. Om het onderwerp mooi te belichten kan je het beste gebruik maken van een softbox of paraplu. Belangrijk is om de lampen zo dicht mogelijk op het onderwerp te zetten. Om de achtergrond zo min mogelijk op te laten vallen kan je het beste een zwarte achtergrond gebruiken.

portretfoto's

Het fotograferen van het portretfoto's

Zodra de lampen goed staan is het belangrijk dat je onderwerp goed wordt belicht. Begin met fotograferen met je onderwerp dichtbij de camera. Let hier goed op het licht. Zorg dat je onderwerp niet overbelicht wordt. Als het gezicht overbelicht wordt  kan het model een stap verder van de camera nemen. Daarom zet je de lampen en het onderwerp dichtbij de camera. Op deze manier heb je meer ruimte om het onderwerp precies goed uit te lichten. 

portretfoto's

Eindresultaat van het portret

Iedereen heeft een eigen smaak wat betreft het bewerken van foto's. Dat geldt ook voor portretfoto's. Wallace bewerkt zijn foto's zo dat de achtergrond wegvalt. Hierdoor zie je niet duidelijk wat de afstand tussen de camera, het onderwerp en de achtergrond is. Probeer zo veel mogelijk te testen en experimenteren met je lampen en bewerking voor het beste resultaat. Zodra je dit onder de knie hebt kan je van iedere kleine ruimte een studio maken.

Lees ook: 3 portretfotografie tips die je foto's meteen verbeteren (zonder dat je ervoor dure objectieven nodig hebt)

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie