Welke portretlens kies jij?

Welke portretlens kies jij?

Lisa van Acquoij 857
Als beginnend fotograaf heb je meestal nog niet het grote budget om meteen een enorm aantal lenzen te kopen. In deze video worden de meest gebruikte lenzen besproken zodat jij makkelijker de keus kan maken!

Het kiezen van een objectief voor een portretfoto is ingewikkelder dan dat het lijkt. In dit artikel worden drie lenzen besproken. De 85mm, 50mm en de 35mm lens. Alledrie de lenzen worden vaak neergezet als dé portretlens, maar wat maakt elke objectief bijzonder? Welke lens zou jij willen hebben als fotograaf? 

85mm

De 85mm lens is heel erg handig voor de het hoofd-schouder portret. Doordat hij niet te wijd fotografeert zie je het gezicht van je model zoals het is, en niet vervormd. Ook is deze lens heel handig voor het fotograferen op locatie. Je ziet namelijk weinig van de omgeving en daarom kan je ook op plekken schieten die misschien iets minder mooi zijn. 

50mm

Vaak wordt de 50mm lens gebruikt als omgeving ook een belangrijke rol speelt. Deze lens is inzetbaar voor verschillende momenten. Doordat hij iets wijder is dan de 85mm krijg je meer omgeving op de foto en kan je dit inzetten voor een verhaal.

35mm

Wanneer je gaat fotograferen met de 35mm lens zul je meteen zien dat deze nog wijder is dan de 50mm. Met de 35mm speelt omgeving een nog grotere rol. Je kan wijd fotograferen en er is ook minder scherptediepte waardoor je alles nog scherper in beeld hebt. Deze lens is ook heel handig voor het maken van een groepsfoto. Het zou toch jammer zijn als er een paar mensen buiten het beeld vallen. 

In de video hieronder wordt het nog een keer helemaal uitgelegd. Aan de hand van een fotoshoot neemt Ian Nelson jullie mee op cursus voor een mooi portret!

Klik hier voor een mooie portretfoto van Wim Beldé in de galerij.

 

 

afbeelding van Lisa van Acquoij

Lisa van Acquoij | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lisa