Wat is het verschil tussen een witte of een zilveren beautydish?

Wat is het verschil tussen een witte en een zilveren beautydish?

Eefke Burg 397
Een beautydish wordt vaak gebruikt voor beautyshots waarbij er niet zozeer behoefte is aan zacht licht, bijvoorbeeld veroorzaakt door een softbox, maar juist licht dat er meer uitspringt. Maar ook als je kijkt naar beautydishes zijn er verschillende mogelijkheden, zo is er een witte of een zilveren beautydish. Welke zou je wanneer het beste kunnen gebruiken? Fotograaf Lindsay Adler kreeg de vraag gesteld door veel fotografen en gaat in haar video op zoek naar het antwoord.

Verschil tussen de witte en de zilveren beautydish

‘Een beautydish werkt als volgt: het licht wordt gereflecteerd via een oppervlak en dit wordt weer gereflecteerd naar je model,’ vertelt de fotograaf. ‘Als je een witte beautydish gebruikt heb je een wat zachtere lichtbron en soepelere overgang van licht naar donker. Als je daarentegen een zilveren beautydish gebruikt, dan is er meer contrast tussen licht en donker en poppen de onderdelen die belicht worden door de beautydish meer naar voren. De huid ziet er daardoor ook wat ‘olieachtiger uit en je ziet veelmeer verschillen in de textuur.’

Lees ook: #MijnNatuurBlijft: mooiste natuurfoto's tegen de kabinetsplannen

Ze geeft daarnaast aan dat je ook oneffenheden hier meer door ziet: ‘Rimpels, puistjes, het komt allemaal net wat meer naar voren.’ Volgens haar ligt het aan het merk beautydish dat je gebruikt, maar vaak zijn deze verschillen nog maar net waarneembaar en zie je de oneffenheden alleen als je er specifiek op getraind bent om er naar te kijken.

‘Allebei de beautydishes hebben één sweet spot, waar het licht het meest geconcentreerd is. Bij de zilveren beautydish is deze sweet spot nog meer geconcentreerd. Dit houdt in dat de hoek waarin het licht geprojecteerd wordt nog belangrijker is, vooral als je gebruik maakt van een zilveren beautydish.’ De fotograaf geeft dan ook aan dat het verkeerd plaatsen van een beautydish er dan ook voor kan zorgen dat je een lelijke lichtvlek hebt waar je deze niet wil hebben, zoals het voorhoofd.

Lees ook: Waarom je extension tube niet scherpstelt – en hoe je dit oplost

Een zilveren beautydish produceert door de manier van weerkaatsen van het licht tot een stop meer licht, waardoor deze manier veel bruikbaarder is bij het weerkaatsen van daglicht volgens de fotograaf.  Daarnaast weerkaatst de zilveren beautydish het licht geconcentreerder, waardoor de achtergrond altijd een stuk donkerder belicht is.

Bekijk alle verschillen tussen een witte en een zilveren beautydish

Bekijk voor alle verschillen de video met de fotograaf hieronder:

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke