Portretfotografie: welke lens kies je?

Portretfotografie: welke lens kies je?

Redactie digifoto Starter 3746
De keuze van je lens is vaak belangrijker dan met welke camera je fotografeert. Bij je lenskeuze is het belangrijk te denken aan wat voor foto’s je wilt maken. We geven je een aantal tips voor de lenskeuze bij portretfotografie.

Zoals jullie wel weten is niet de camera doorslaggevend voor je foto, maar de gekozen lens. Een goede lens is heel belangrijk en ook bij het maken van een portret is de lenskeuze van belang. Veel fotografen zullen weten dat een 85mm objectief (kies in het geval van aps-c een 50mm) traditioneel de beste keuze is voor het maken van een portret. Een 85mm kan inderdaad een goede keuze zijn, als je een portret wilt maken waarbij de geportretteerde er van middel tot hoofd op te zien is. Door de brandpuntsafstand sta je vaak op een redelijke afstand en kun je je model dus ook mooi scheiden van de achtergrond. 

Meer hoek

Een 85mm gebruiken heeft wel een nadeel: in kleine kamers of ruimtes kun je vaak niet ver genoeg achteruit stappen om een goede foto te maken. Onhandig. De keuze voor een lens met wat meer groothoek ligt dan voor de hand. Denk bijvoorbeeld eens aan een 35mm of een 28mm. Jazeker, dat zijn lenzen die richting de categorie 'groothoek' neigen, maar ook daarmee kun je prima portretten maken. Zeker in combinatie met een aps-c-camera, waarbij de cropfactor deze lenzen tot 'standaard'lenzen maakt. Deze brandpuntsafstanden leveren een natuurlijk perspectief op en als je niet té dicht bij je model komt kun je ook met deze afstanden een heel mooi portret maken. Vaak zijn deze lenzen ook best betaalbaar én lichtsterk, waardoor je dus, zoals we al hebben geschreven, kunt kiezen voor een mooi groot diafragma. 

Veelzijdig

Een ander voordeel van een lens met meer groothoek is dat je hem voor meerdere soorten foto’s én portretten kunt gebruiken. Ook een portret met meer context, bijvoorbeeld een deel van de huiskamer of een kantoor van je model, is geen probleem met een 28mm of 35mm. 

Daarnaast is het, welke lens je ook kiest, heel belangrijk dat je die lens goed kent en dat je weet hoe deze precies werkt. Als fotograaf moet je de camera en lens goed kennen voordat je er een goede foto mee kunt maken. Oefen dus zoveel mogelijk. Je zult zien dat de resultaten met sprongen vooruitgaan. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie