Podcast winter special

Podcast winter special

Eefke Burg 933
Het maken van foto’s in de winter kan bijzonder zijn, vooral als je bijvoorbeeld uitwijkt naar macro. Aan de hand van een oproep stuurden Kyani Vullings en Mandy Kuik hun favoriete winterfoto’s op en vertellen ons hierover in deze editie van de podcast. Maar er is meer. Misschien ben je wel benieuwd naar de nieuwe Nikon Noct of wil je graag tips voor het fotograferen van je familie tijdens de feestdagen.

Interview winter Mandy Kuik

Onderstaande foto werd gemaakt door Mandy Kuik en er kwam een hoop bij kijken. Ze was maar liefst twee jaar bezig met het maken van de foto. De juiste temperatuur komt niet vaak voor om iets dergelijks te kunnen fotograferen, het moet namelijk buiten vanaf -3 / -4 graden of lager zijn. ‘Je hebt misschien één of twee dagen om dit uit te proberen en dan moet je er natuurlijk wel tijd voor maken. Het liefst maak je de foto zo vroeg mogelijk op de dag zodat het licht nog mooi is,’ vertelt Mandy Kuik.

Foto Mandy Kuik.

Daarnaast geeft de fotograaf tips over het zelf ontwikkelen van negatieven door middel van koffie en geeft ze allerlei andere adviezen. Beluister haar interview hier.

Interview winter Kyani Vullings

Kyani Vullings had ook moeite met het maken van haar foto, maar dan om andere redenen. Ze had een hond die een beetje in de weg zat. ‘De hond wilde steeds naar de plekken waar ik de foto wilde maken en likte dan het ijs van de planten af.’ Toch lukte het haar nog om onderstaande prachtige foto te kunnen maken. Beluister haar interview hier.

Foto Kyani Vullings.

Familieportretten in de winter

Redacteur Sterre Hartjes ging aan de slag met het maken van een artikel over tips voor het poseren van familie tijdens de kerstdagen. Een nogal onconventionele tip die ze gaf zodat je zelf ook een keer op de foto kan staan, is het meenemen van een aantal wegwerpcamera’s. ‘Zodat je deze bij binnenkomst kan overhandigen aan familie, waardoor je uiteindelijk allemaal mooie foto’s van kerst overhoud.’

Beluister de volledige podcast hieronder of klik hier om naar het fragment met Sterre te gaan.

Review van de Nikon Noct

Dré de Man kon aan de slag met de Nikon Noct om een review te kunnen maken van het 58mm objectief. ‘Twee dingen maken het objectief zo sterk: aan de ene kant dat het al bij een heel groot diafragma al scherp is en een groot contrast en microcontrast heeft, wat natuurlijk al heel uniek is. Ten tweede omdat het bokeh heel mooi is. Ik heb het vergeleken met de f/1.4 58mm van Nikon die ook beroemd is vanwege zijn bokeh. Bij dit objectief is dit nog mooier en daarnaast is het ook nog zo dat het cateye bokeh, het afknijpen en elipsvormig worden van ronde vormen op de achtergrond, een effect dat je bij alle objectieven ziet, maar doordat dit objectief zo lichtsterk is is dit effect bij f/1.4 al helemaal verdwenen en vanaf f/1.2 zijn het al cirkeltjes,’ vertelt Dré de Man. Beluister zijn fragment hier.

Beluister daarnaast de volledige podcast over de winter hieronder. 

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: EefkeBurg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke